DSM


Published: 08:15 06.03.2008 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM investeert in innovatieve behandeling tegen infectieziekten

DSM Venturing, het onderdeel van Koninklijke DSM N.V. dat zich bezighoudt met corporate venturing, heeft vandaag bekendgemaakt dat het heeft geïnvesteerd in IQ Therapeutics B.V. Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelt op antistoffen gebaseerde producten voor bescherming tegen biologische dreigingen en voor de preventie en behandeling van infectieziekten. DSM Venturing krijgt een significant minderheidsaandeel in IQ Therapeutics.

De investering onderstreept DSM's positie als voorkeurspartner voor de farmaceutische industrie en betekent een uitbreiding van de bestaande relatie tussen de beide bedrijven. Voor de productie van zijn monoklonale antistoffen was IQ Therapeutics al PER.C6®-licentiehouder bij DSM Biologics en Crucell.

Naast de PER.C6®-licentie en de nieuwe investering bestaat er tussen IQ Therapeutics en DSM Biologics een productie-overeenkomst voor procesontwikkeling, proefproductie en GMP-productie van het antistoffenproduct van IQ Therapeutics tegen anthrax. Dit product is ontwikkeld met behulp van IQ Therapeutics' eigen technologie voor het genereren van volledig menselijke antistoffen uit het bloed van gevaccineerde donors.

De investering in IQ Therapeutics sluit aan bij DSM's strategie gericht op versterking van zijn aanwezigheid op de biofarmaceutische markt. Dit snelstgroeiende segment van de farmaceutische markt zal naar verwachting in de komende tien jaar in omvang meer dan verdrievoudigen.

Karen King, President DSM Biologics: "Wij zien grote mogelijkheden voor het anti-anthrax-product. Dankzij onze PER.C6® humane cellijn en onze diensten op het gebied van productie beschikt IQ Therapeutics over een kant-en-klare oplossing voor biologische productie met lagere kosten en risico's en een kortere time to market. In combinatie met het unieke nieuwe middel tegen anthrax van IQ Therapeutics biedt dit een grote businesskans."

Roland G. Lageveen, CEO van IQ Therapeutics: "Deze strategische samenwerking verhoogt de zichtbaarheid van IQ Therapeutics en zijn technologie in de markt en maakt voor ons belangrijkste ontwikkelingsproduct de weg vrij naar registratie. Bovendien zal dankzij de combinatie van IQ's antistoffentechnologie met de expertise van DSM Biologics op het gebied van procesontwikkeling en productie de ontwikkeling van onze pijplijn van producten op basis van antistoffen een aanzienlijke impuls krijgen."

Deze investering brengt het totale aantal bedrijven waarin DSM Venturing participeert op 21. Venturing is een integraal onderdeel van DSM's open innovatiebenadering, gericht op samenwerking met innovatieve bedrijven overal ter wereld. DSM heeft een bedrag van EUR 200 miljoen uitgetrokken voor venturing-investeringen in de periode tot 2012.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

DSM Venturing
DSM Venturing investeert actief in durfkapitaalfondsen en beginnende ondernemingen op het gebied van voeding, farma en hoogwaardige materialen, de strategische groeigebieden van DSM. De missie van DSM Venturing is het verkennen van opkomende markten en technologieën op deze strategische gebieden om de product-portfolio van DSM te verrijken en waarde te creëren. DSM Venturing speelt ook een actieve rol bij het ontwikkelen van verschillende nieuwe businesskansen voor DSM binnen de zogeheten Emerging Business Areas: biomedische producten, witte/industriële biotechnologie, speciale verpakkingen en voeding op maat. Zie voor meer informatie over DSM Venturing www.dsm-venturing.com.

IQ Therapeutics
IQ Therapeutics BV is een in Groningen gevestigd bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van technologie op basis van menselijke antistoffen. Het bedrijf wil een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg met de ontwikkeling en wereldwijde commercialisering van zijn Instant Immunity(TM)-technologie voor therapeutische toepassingen op het gebied van bescherming tegen biologische dreigingen en infectieziekten en de bestrijding van kanker. Het bedrijf past zijn Cloning the Human Response(TM)-technologie toe op eigen producten en die van anderen, waarbij uit geïmmuniseerde of gevaccineerde donors volledig menselijke antistoffen worden gegenereerd en ontwikkeld voor de preventie en behandeling van infectieziekten. IQ Therapeutics is een spin-out van het life science-bedrijf IQ Corporation BV met NV NOM en Zernike Seed Fund als belangrijkste investeerders. Voor meer informatie over IQ Therapeutics zie www.iqtherapeutics.nl.