Ingezonden persbericht


PETER NIJKAMP LID VAN Denktank voor de steden

DEN HAAG, 6 maart 2008 - Prof. dr. P. (Peter) Nijkamp, voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is toegetreden tot het Nicis College voor Stedelijke Innovatie (CSI). In dit College hebben gezaghebbende wetenschappers en ervaren bestuurders zitting. Zij adviseren steden bij de aanpak van hardnekkige problemen. "De toetreding van Nijkamp is een grote aanwinst voor het college", aldus wetenschappelijk directeur prof. dr. Wim Hafkamp van Nicis Institute. Nijkamp is naast voorzitter van de NWO ook hoogleraar regionale economie en economische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is vanuit dat vakgebied bekend met de stedelijke problematiek. Peter Nijkamp (1946) studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1964-1970). Na zijn promotie (1972, cum laude) werd hij in 1973 tot lector en later (1975) tot hoogleraar regionale economie en economische geografie benoemd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek, meestal internationaal van aard, omvat terreinen als regionale en stedelijke ontwikkeling, kwantitatieve methoden voor beleidsanalyse, wiskundige modellering van ruimtelijke systemen, milieu en hulpbronnen, transport en infrastructuur, technologische innovatie, woning- en arbeidsmarkten, alsmede monumentenzorg. Nijkamp vervult een wetenschappelijke 'ambassadeursrol' in het buitenland door zijn veelvuldig optreden op wetenschappelijke congressen. In Nederland kreeg hij in 1996 de meest prestigieuze wetenschappelijke erkenning, de NWO-Spinozapremie. Peter Nijkamp ziet door zijn internationaal georiënteerde bril veel mogelijkheden voor de steden in Nederland. "Ik heb hooggespannen verwachtingen van dit nieuwe college. Nicis Institute is voor mij een uitstekend voorbeeld van een Maatschappelijk Top Instituut dat bijdraagt aan een stedelijk klimaat van wereldklasse." De adviezen van het CSI zullen betrekking hebben op economische en sociale vraagstukken, zoals de wijkaanpak, het gebrek aan dynamiek op de stedelijke woningmarkt, de haperende aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, de culturele spanningen in veel buurten en het verzilveren van economische kansen in de stedelijke regio's. De samenstelling van het College voor Stedelijke Innovatie is nu als volgt:
. prof. dr. W.A. (Wim) Hafkamp, wetenschappelijk directeur Nicis Institute en hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam, tevens voorzitter;
. prof. dr. P. (Peter) Nijkamp, voorzitter NWO en hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam;
. prof. dr. J. (Jouke) van Dijk, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen;
. mw. drs. A.M.J. (Annemiek) Rijckenberg, voormalig wethouder Utrecht, lid VROM-raad;
. drs. H.H. (Herman) Sietsma MPA, provinciesecretaris en algemeen directeur provincie Utrecht;
. prof. dr. P.P. (Pieter) Tordoir, hoogleraar Universiteit van Amsterdam;
. dr. M.L. (Marco) Wilke, directeur onderzoeks- en adviesbureau CINOP, kroonlid SER
. dr. J.J. (Jos) Koffijberg, Nicis Institute, secretaris.

Het college komt vandaag, 6 maart, voor de eerste keer bijeen. Tijdens de eerste periode stelt een CSI een werkprogramma op. De eerste adviezen worden in de zomer verwacht.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht