Albert Heijn wederom meest ideale multiculturele werkgever

06/03/2008 09:26

Intelligence Group

AH wordt gevolgd door McDonalds, gemeentelijke overheid, ABN AMRO en de NS

Rotterdam, 28 februari 2008

Albert Heijn is eind 2007 wederom gekozen tot meest ideale multiculturele werkgever door allochtonen van 15 t/m 35 jaar. Dit blijkt uit het Minderheden Op de Arbeidsmarkt onderzoek van Intelligence Group onder 1.141 personen uit de TMSA-groep (Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen/Arubanen). Albert Heijn wordt gevolgd door respectievelijk McDonalds, de gemeentelijke overheid, ABN AMRO en de Nederlandse Spoorwegen. Een goed multicultureel werkgeversimago draagt bij aan het aantrekken van allochtoon talent.

Albert Heijn en McDonalds staan op de eerste en tweede plaats Uit het Minderheden Op de Arbeidsmarkt onderzoek van Intelligence Group blijkt dat Albert Heijn door allochtonen het meest gezien wordt als ideale multiculturele werkgever. Albert Heijn wordt gevolgd door McDonalds. Ook in 2006 stonden beide bedrijven in de top 5. McDonalds is ten opzichte van 2006 een plaats gestegen. "Beide werkgevers scoren met name goed op zichtbaarheid van hun allochtone medewerkers. McDonalds maakt ook nadrukkelijk gebruik van haar multiculturele imago om personeel te werven. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van multiculturele foto's op het 'werken bij' gedeelte van de website van McDonalds", aldus Marlies Rosenbrand, onderzoeker en specialist op het gebied van culturele diversiteit. "Het betekent echter niet persé dat men hierdoor ook het liefste zelf wil werken bij Albert Heijn of McDonalds, maar wel dat deze bedrijven het beste multiculturele imago hebben. Een goed multicultureel imago helpt natuurlijk wel."

Tabel Top 5 van 'meest ideale multiculturele werkgevers' in 2007 en 2006 TMSA -2007

1 Albert Heijn

2 McDonalds

3 Gemeentelijke overheid

4 ABN AMRO

5 Nederlandse Spoorwegen

TMSA -2006

1 Albert Heijn

2 Politie

3 McDonalds

4 Rijksoverheid

5 Shell

Stijgers: Gemeentelijke overheid, ABN AMRO en NS
De gemeentelijke overheid en ABN AMRO zijn ook gestegen in de rangorde van 'meest ideale multiculturele werkgevers'. Vorig jaar stonden ze respectievelijk nog op plaats 9 en 10. Ook de Nederlandse Spoorwegen wordt dit jaar meer erkent als multiculturele werkgever. "Allochtone conducteurs maken culturele diversiteit zichtbaar binnen de NS. ABN AMRO scoort daarentegen weer goed als multinational, waardoor allochtonen verwachten dat er binnen de organisatie een verscheidenheid aan culturen werkzaam is.", zo stelt Marlies Rosenbrand.

Dalers: Rijksoverheid en politie
Dit jaar valt de Rijksoverheid met een gedeelde achtste plaats net buiten de top 5, terwijl zij vorig jaar nog op plaats 4 van 'meest ideale multiculturele werkgever' stond. Net als de Rijksoverheid is ook de Politie een aantal plaatsen gezakt, namelijk naar een gedeelde zevende plaats. Het multicultureel werkgeversimago van beide organisaties is natuurlijk nog steeds goed te noemen.





http://www.intelligence-group.nl