Socialistische Partij

De strijd tegen de herindeling gaat door


06-03-2008 * Al vele maanden zetten de SP en het Actiecomité Centrumvisie Weesp (ACW) zich actief in om de dreigende gemeentelijke herindeling te voorkomen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen de gemeenten Muiden, Weesp, Naarden en Bussum opheffen en samenvoegen tot een grote nieuwe gemeente. Op de door de SP op 5 maart georganiseerde avond waren van de SP-statenfractie aanwezig Dago Wellink, Louise Smits en Harald Bos. Ook SP-senator Eric Smaling was van de partij. Verder waren er ook drie gemeenteraadsleden uit Weesp, naast de geïnteresseerde inwoners op de bijeenkomst afgekomen.

Louise Smits en Harald Bos schetsten in een korte inleiding de geschiedenis, de stand van zaken en de komende ontwikkelingen in het herindelingsproces. Fractievoorzitter Dago Wellink ging in op de rode contouren en het Naardermeer. Eric Smaling vertelde over de besluiten die de Eerste kamer in het verleden over gemeentelijke herindelingen genomen heeft. Verder gaf hij de mogelijkheden aan die benut kunnen worden als Provinciale Staten op 17 maart doof blijken voor de vele terechte bedenkingen tegen de door Gedeputeerde Staten nagestreefde megafusie.

Dat het Gedeputeerde Staten al lang niet meer om de inhoud gaat, blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop het college met de zienswijzen van inwoners en gemeentebesturen is omgegaan: het college heeft gelijk en alle anderen zien het verkeerd. Een ander voorbeeld is de zeer eenzijdige voorlichting van het college in de tendentieuze publieksversie van het herindelingsvoorstel. In die brochure wordt een aantal "voordelen" van herindeling genoemd die bij nadere beschouwing helemaal geen goede voorbeelden zijn. Aan de nadelen van een herindeling wordt geen aandacht besteed. Van objectieve en evenwichtige voorlichting is dus geen sprake!

De inwoners van de vier betrokken gemeenten wordt niet de kans gegeven om zich in een officieel referendum uit te spreken voor of tegen de provincieplannen. Op 4 februari heeft de SP-fractie de, door de SP en het ACW verspreide, ontvangen stapel actiekaarten aangeboden aan gedeputeerde Albert Moens (GroenLinks). De hele herindeling lijkt veel meer op een prestigekwestie van de gedeputeerde dan op een rationele en inhoudelijke overweging.

Dat de SP zich nadrukkelijk niet wenst te afficheren met de handelwijze van Gedeputeerde Staten zal geen verbazing wekken. Wij luisteren liever naar de mening van de inwoners en de argumenten van raadsleden uit Bussum, Weesp en Naarden die zich tegen de fusie van de vier gemeenten hebben gekeerd, dan naar propagandapraatjes van gedeputeerden die bezig zijn met prestigekwesties. Dat er ook onder de inwoners van Weesp veel protesten zijn, sterkt ons in onze strijd tegen deze herindelingswaanzin. De SP bedankt alle inwoners die door hun aanwezigheid hebben bijgedragen aan een zinvolle avond in het Hart van Weesp.