Ingezonden persbericht


Te gast bij de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve: Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, bepleit een gezamenlijke ruimtelijke planning in de grensregio en een "politisering" van het instrument Euregio

Kleve is een kwestie van standpunt. Ligt het stadje vanuit de optiek van bestuurders in Düsseldorf ver weg en helemaal aan de rand van de Duitse deelstaat, is Kleve voor een fervent aanhanger van het idee van een Europa van de regio's het middelpunt van grensoverschrijdende activiteiten. Zo iemand is Thom de Graaf, die maandag tijdens de "Jour Fix" van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve vragen beantwoordde met betrekking tot grensoverschrijdende samenwerking en het wel en wee van de Euregio. Volgens de burgemeester van Nijmegen, sinds een jaar ook voorzitter van de Euregioraad, is een goede samenwerking tussen Arnhem, Nijmegen en Kleve een absolute must. "Onze buren hier in de regio zijn voor ons economisch, sociaal en cultureel gezien belangrijker dan onze politieke familie in Den Haag", vertelde de gemeentebestuurder die in de jaren negentig als lid van de Tweede Kamer en van 2003 tot 2005 als minister van Bestuurlijke Vernieuwing zelf in Den Haag resideerde. "Wat goed is voor Nijmegen, moet ook afstralen op het achterland", zei De Graaf, "en dat houdt, zoals we weten, niet op aan de grens."

Voor een functionerende grensoverschrijdende samenwerking is het echter wel belangrijk, dat men gezamenlijk plant. En in dit opzicht, zo constateerde Freddy Heinzel, de voorzitter van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve, dat er weliswaar hier en daar een fietspad de grens oversteekt, maar dat er van een structurele gemeenschappelijke ruimtelijke en verkeersplanning geen sprake kan zijn. "Dat klopt, we hebben eigenlijk geen platform voor een gemeenschappelijke planning in de regio", antwoordde Thom de Graaf. Nijmegen is volgens hem net als Kleve afhankelijk van een goede aansluiting tussen de stedelijke centra en hun achterland. Maar voor een echte verbetering van de grensoverschrijdende economische betrekkingen zou er een verbetering in de verkeerstechnische infrastructuur moeten komen.

Toen hij door de voorzitter van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve werd gevraagd, of hij zich net als zijn ambtscollega Theo Brauer uit Kleve een reanimatie van de stilgelegde spoorlijn Nijmegen-Kleve zou kunnen voorstellen, verklaarde burgemeester De Graaf dat hij ieder goed idee zou ondersteunen dat voor de regio economische voorspoed inhoudt. Hier ligt echter volgens de Graaf nog een hoop werk in het verschiet, ook voor het instrument Euregio. "We spreken als gemeentes incidenteel met elkaar, maar niet op strategisch niveau", zei de burgemeester. "De Euregio kan een politiek relevant lichaam worden, maar enkel als het ook ergens over gaat, als het om macht gaat, als afspraken daadwerkelijk een bindend karakter krijgen."

Niederländisch-Deutscher Businessclub Kleve
Siemensstr. 31
47533 Kleve
Website: www.denis.org
Kontaktperson: José de Baan
E-Mail: business@denis.org


---- --