Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 045

datum: 6 maart 2008

Boek over 'hangjongeren' overhandigd

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper heeft woensdag 5 maart 2008 het eerste exemplaar van het boek "Hangjongeren, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers" in ontvangst genomen uit handen van auteur Hans Kaldenbach. De schrijver gaf in 2007 workshops in Amersfoort over omgaan met jongeren in de straatcultuur. Tijdens een informele bijeenkomst lichtte hij de inhoud van het boek toe.

Tientallen genodigden waren aanwezig bij de bijeenkomst. Daarbij werd gediscussieerd door jongerenwerkers, jongeren, vertegenwoordigers van Young Vision, buurtbewoners, vertegenwoordigers van bedrijven en andere organisaties en raadsleden over de ideeën van Kaldenbach. Zijn nieuwste boek geeft praktische handvatten voor burgers die geen 'macht' hebben en toch jongeren willen aanspreken op hun gedrag. Ervaringen tijdens de Amersfoortse workshops gebruikte de auteur voor de voorbeelden en tips in het boek.

Amersfoort is een stad met veel jongeren. Dat biedt levendigheid en kansen, maar de jongerencultuur kan ook tot ergernissen of klachten leiden. Tijdens de trainingen in 2007 in onder meer de binnenstad, Kattenbroek en het Soesterkwartier kwamen concrete voorbeelden van confrontaties aan de orde. Met behulp van een acteur werden die situaties nagespeeld, en voorzien van adviezen van Kaldenbach. 'Contact maken', wederzijds respect en het begrijpen van de jongerencultuur zijn daarbij belangrijke aspecten.

Hans Kaldenbach (1944) is werkzaam bij de Hogeschool Utrecht (Centrum Archimedes) en is directeur van ACTA-Kaldenbach in Zeist. Hij geeft trainingen en lezingen op het terrein van de multiculturele samenleving.

Informatie: Herman Wiersema, Strategie & Communicatie Concernstaf, 033 469 43 63 of 06 52 53 55 41 of h.wiersema@amersfoort.nl.

Van de bijeenkomst zijn foto's beschikbaar. Mocht u een foto voor publicatie willen gebruiken, dan kunt u daarvoor contact opnemen.


---- --