Logopedie bij neurologische problemen centraal


6 maart Europese dag van de Logopedie

WOERDEN, 20080303 -- Logopedisten hebben een belangrijk aandeel in de zorg van patiënten met een (chronische) neurologische aandoening. Als iemand getroffen wordt door een beroerte, ziekte van Parkinson of dementie raakt dikwijls het spraakvermogen aangetast. Ook kan het eten en drinken problemen geven. "Een neurologische aandoening heeft vaak gevolgen voor functies die nodig zijn bij spraak, taal, stem, verstaan en slikken. Een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt als zijn communicatieve vermogen wordt aangetast", zegt Marjolein Coppens van de NVLF. De rol van de logopedist bij neurologische aandoeningen staat centraal op de Europese dag van de Logopedie, 6 maart 2008.

Door goede logopedische zorg kunnen de communicatieve mogelijkheden van de patiënt met een neurologisch probleem langer bewaard blijven. Communicatie is een essentie bij kwaliteit van leven en een belangrijk aandachtspunt in het algemeen functioneren van een patiënt. "Als het communiceren voor een patiënt een zorg is, is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Anders wordt het nog moeilijker om persoonlijke wensen aan te geven", aldus Marjolein Coppens, bestuurslid van de NVLF en werkzaam als promovendus bij het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Communicatiehulpmiddelen
Naast het doen van onderzoek adviseren logopedisten over de wijze van behandelen of het omgaan met de cliënt. Voorlichting over de gevolgen van de problematiek op de communicatie, de sociale bezigheden, maar ook over hulpmiddelen speelt een belangrijke rol. "Er zijn communicatiehulpmiddelen als een spraakcomputer, maar ook speciale software. Patiënten met verslikproblemen worden geholpen door verdikkingsmiddelen aan de voeding of drank toe te voegen", aldus Marjolein Coppens.
De beroepsvereniging van logopedisten NVLF vindt dat in een vroeg stadium met de patiënt en betrokkenen over communicatiehulpmiddelen gesproken moet worden. Marjolein Coppens: "Door de verschillende opties snel op een rij te zetten kan de logopedist samen met de patiënt zoeken naar het best passende hulpmiddel. De afstemming op de persoonlijke behoefte van de cliënt is specialistisch werk."

Specialistische logopedische zorg
Logopedisten in revalidatiecentra, ziekenhuizen of verpleeghuizen komen dagelijks de problematiek als gevolg van een neurologische stoornis tegen. Zij beschikken over een grote kennis van onderzoek en behandeling op dit gebied.
Ook zijn er logopedisten in de eerste lijnszorg geschoold op dit gebied. Zij kunnen goede ambulante zorg geven aan mensen met afasie of mensen met slikproblematiek. Tenslotte komen ook in het speciaal onderwijs veel vraagstukken voor met neurologische raakvlakken. Dit zijn onder meer moeizame spraak- of mondmotoriek, voedingsproblemen of concentratieproblemen. Logopedisten dragen in al deze sectoren bij aan verbeteringen op het gebied van communicatie of helpen achteruitgang tegen te gaan. Zij zijn een belangrijke gesprekspartner voor familie, verzorgenden en andere disciplines, waarbij advisering over mogelijkheden een van de hoofdtaken is. Multidisciplinaire samenwerking op het gebied van diagnostiek en behandeling is een actueel onderwerp en zal de komende jaren meer en meer aandacht gaan krijgen.





Ingezonden persbericht