Leerlingen uit hele wereld bijeen in New York voor debat energie


Nederlandse prof. kernfusie Niek Lopes Cardozo houdt openingsrede

NEW YORK, 20080303 -- Meer dan zevenhonderd middelbare-school leerlingen uit de hele wereld komen op 6-7 maart in New York bij elkaar voor de jaarlijkse UNIS-UN leerlingconferentie. De conferentie, die dit jaar het thema "energie, een bron van conflict" heeft, vindt plaats in de General Assembly zaal van de Verenigde Naties. Prof. Niek Lopes Cardozo, hoofd kernfusieonderzoek aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, is de openingsspreker van de conferentie. Hij brengt een versie van de Fusion Road Show -- een interactieve voorstelling over energie en fusie die jaarlijks zo'n 2000 Nederlandse scholieren bereikt -- en gaat daarna in debat met de scholieren.

De UNIS-UN conferentie wordt sinds 1976 georganiseerd door leerlingen van de United Nations International School, en vindt jaarlijks plaats in de General Assembly zaal van Verenigde Naties, één van de meest belangrijke plaatsen voor internationale samenwerking. Onder de eerdere sprekers waren UN Secretary Generals Kofi Annan en Ban Ki-Moon, zanger Hary Belafonte, acteur Danny Glover en actrice/activiste Vanessa Redgrave. Leerlingen van UNIS scholen wereldwijd, plus 300 leerlingen van andere scholen komen voor twee dagen samen om een actueel onderwerp te bespreken. Tot de voorgaande onderwerpen behoorden klimaatverandering, de rol van internationale samenwerking, en gezondheid.

Het programma bestaat uit een aantal lezingen door gastsprekers, en debatten tussen de leerlingen onderling. Het thema voor dit jaar "The Persuit of Energy, a catalyst for conflict", zal worden uitgewerkt in de thema's energieafhankelijkheid, duurzaamheid van energievoorziening, alternatieve energiebronnen, en de impact van energieproblemen op politiek, milieu, en sociaal niveau. Het programma wordt uitgezonden via internet middels een webcast.

De Fusion Road Show is het geesteskind van prof. Niek Lopes Cardozo, hoofd kernfusieonderzoek aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij besloot om van zijn eigen acteursachtergrond gebruik te maken (hij stond ooit op het toneel en deed straatoptredens) om met het publiek in debat te gaan over het energieprobleem, wetenschap, en kernfusie.
"[Door deze] combinatie van educatie en entertainment ... worden jonge mensen gestimuleerd na te denken over de toekomst en over de rol die zij zouden kunnen spelen in het vormgeven daarvan.", zei Jeroen van der Veer van de Koninklijke/Shell groep toen hij de Shell prijs 2003 voor Duurzame Ontwikkeling en Energie aan Lopes Cardozo overhandigde.

Sinds de premiere in 1999 is de show, die de activiteit volgt, meer dan tweehonderd keer opgevoerd in binnen- en buitenland. Tot het publiek behoren middelbare scholen, algemeen publiek, natuurkundestudenten, politici, wetenschappers en energiespecialisten.





FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen