Radboud Universiteit Nijmegen


Forse inhaalslag nodig voor vrouwelijke professoren in Nederland

Nederland behoort tot de hekkensluiters in Europa als het gaat om het percentage vrouwelijke hoogleraren: gemiddeld is minder dan een van de tien hoogleraren vrouw (9,4 procent). Voor geheel Europa ligt het gemiddelde op 15 procent. Op het congres Women in Science, donderdag 6 maart op de Radboud Universiteit Nijmegen, hopen Nederlandse wetenschapsters van collega's uit Polen, Frankrijk, Italië, Spanje, Schotland, België en Duitsland te leren hoe het beter kan en wat te vermijden. Wat zijn anno 2008 de voornaamste verklaringen voor deze oneervolle staartpositie van vrouwen in de hoogste wetenschappelijke posities?

De Werkgroep vrouwelijke hoogleraren van de Radboud Universiteit organiseert het congres voorafgaand aan Internationale Vrouwendag, samen met het International Research Universities Network (IRUN). IRUN is het netwerk waarin de RU samenwerkt met acht Europese universiteiten. Acht vrouwelijke hoogleraren verbonden aan deze universiteiten geven een presentatie over hun onderzoek. Een aantal van deze bijdragen heeft een gender-invalshoek. Zo spreekt Fiona Wilson van de University of Glasgow over romantiek in organisaties en relaties op de werkvloer, Francesca Bettio van de University of Siena geeft uitleg over onderzoek naar rechten van vrouwen die seksueel geëxploiteerd worden, Alessandra Reniri, ook afkomstig uit Siena, belicht een onevenwichtige praktijk in de biomedische wetenschappen en Willy Janssen van de Radboud Universiteit geeft inzicht in haar onderzoek naar Mariapelgrimage. Andere bijdragen gaan over semantiek en taalontwikkeling.

Paneldiscussie belicht positie vrouwelijke hoogleraren in Europa Aan het eind van de middag vindt er een paneldiscussie plaats over de positie van vrouwen op de IRUN-universiteiten, onder leiding van Yvonne Benschop, hoogleraar Organizational Behaviour aan de Radboud Universiteit. Pas de laatste vijf jaar worden in Nederland meer vrouwelijke hoogleraren benoemd. De Europese Unie streeft naar 25 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010, de vorige Nederlandse minister van Onderwijs vond dat te ambitieus en bracht het percentage voor Nederland terug naar 15.
Yvonne Benschop gaat met de vrouwelijke hoogleraren in debat over de positie van vrouwen op de IRUN-universiteiten. Welke emancipatoire maatregelen zijn er genomen en wat kan Nederland leren van de praktijk in andere Europese landen?

Belangrijk voor beeldvorming
Met dit congres wil de Werkgroep vrouwelijke hoogleraren van de Radboud Universiteit de aandacht richten op de positie en het onderzoek van vrouwelijke hoogleraren. Prof. Toine Lagro, voorzitter van de Nijmeegse werkgroep vrouwelijke hoogleraren: 'Bij `wetenschap' denken de meeste mensen aan mannen. Dat is niet vreemd, want Nederlandse universiteiten worden ook in hoofdzaak door mannen bestuurd. Het is daarom voor een goede beeldvorming belangrijk dat uitstekende vrouwelijke wetenschappers hun onderzoek aan een breed academisch publiek presenteren. Bovendien hopen we dat we met de andere IRUN-vertegenwoordigers mooie emancipatoire maatregelen kunnen opstellen en uitvoeren. Samen staan we sterk.'

Werkgroep vrouwelijke hoogleraren Radboud Universiteit De Radboud Universiteit behoort met de universiteiten van Leiden en Utrecht tot de top drie van Nederlandse universiteiten met het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren, 14 procent. Extra maatregelen blijven echter nodig om het streefcijfer van het ministerie, 15 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010, te kunnen halen. De Radboud Universiteit heeft een aantal instrumenten om doorstroomkansen van vrouwelijke wetenschappers te vergroten: stimuleringspremies voor postdoc's, docenten en onderzoeksters, Frye-stipendia om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Daarnaast worden landelijke beurzen zoals het Aspasia-programma van NWO zoveel mogelijk benut.

International Research Universities Network (IRUN) IRUN stimuleert internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en uitwisseling van studenten en docenten. De leden van het International Research Universities Network zijn:
* Jagiellonian University in Krakow

* Peter Pazmany Catholic University (Budapest)
* Radboud University Nijmegen

* University of Barcelona

* University of Duisburg-Essen

* University of Glasgow

* University of Münster

* University of Poitiers University of Siena

Bronnen:
She figures 2006, women and science, Stichting de Beauvoir wopi 2006, VSNU, hoogleraren excl. bijzondere hoogleraren en umc's.