Gemeente Bolsward


Nieuws
20-02-08

Informatieavond nieuwe regels en tarieven voor ligplaatsen Stadsgracht en Kruiswater

bootjes in de stadsgracht.jpg
De regels voor het aanleggen van bootjes/jachten in en nabij de binnenstad van Bolsward zijn veranderd. Om de gebruikers van deze ligplaatsen over de veranderde regels te infomeren is er op 6 maart aanstanade vanaf 20.00 uur een informatiebijeenkomst in Hotel restaurant De Groene Weide, Snekerstraat 6 te Bolsward. Iedereen is van harte welkom.

Het afgelopen watersportseizoen hebben veel watersporters en bezoekers genoten van de nieuwe watersportvoorzieningen in Bolsward. Bij het Kruiswater en de zuidwesthoek van de stadsgracht* zijn nieuwe aanlegvoorzieningen en een sanitair gebouw gekomen. De bestaande voorzieningen zijn ook onder handen genomen. Deze voorzieningen (zoals stroom en sanitair) zijn met name bedoeld voor bezoekers en passanten.

In dit speciale passantengebied heeft een groot aantal Bolswarders een vaste ligplaats. Daardoor konden er het afgelopen seizoen minder watersporttoeristen hun boot aanmeren.

Om de toeristen het komende watersportseizoen wel volop te kunnen laten profiteren van de nieuwe voorzieningen in Bolsward én daarbij ook genoeg ligplaatsen te creëren voor de eigen inwoners, heeft de gemeente de regels en tarieven voor het aanleggen in de stadsgrachten en het Kruiswater aangepast.

Het gebied bij het Kruiswater en de stadsgrachten*, waar de speciale voorzieningen zoals sanitair en stroom zijn, is nu speciaal bestemd voor toeristen/passanten die één of een paar nachten in de stad aanmeren. Zij betalen in dit gebied het passantentarief. Dit tarief is inclusief het gebruik van de sanitaire voorzieningen en stroom. In Bolsward wordt verder geen bruggeld gevraagd.

De eigen inwoners kunnen tijdens het watersportseizoen (15 maart tot 1 november) een vaste ligplaats huren in het westelijk deel van de stadsgracht en in het eerste deel van de Leeuwardervaart*. Voor deze vaste ligplaatsen komen speciale aanlegvoorzieningen zodat iedereen een vast plaatsje kan huren. Voor zover mogelijk houden we met het toewijzen van de plaatsen rekening met de persoonlijk wensen.

Ook voor de kleine bootjes (zoals roeibootjes) worden de regels aangescherpt. Vanaf het volgende winterseizoen is het niet toegestaan om de bootjes in de winter op te slaan op de openbare groenstroken, parkeerplaatsen en overige openbare plaatsen.

Op 6 maart a.s. is er in Hotel Restaurant De Groene Weide (Snekerstaat 2 te Bolsward) een bijeenkomst om alle betrokkenen te informeren over de nieuwe regels en plannen. Iedereen is daar van harte welkom vanaf 20.00 uur.
relevante downloads

* overzichtskaartje passantenhavenen vaste ligplaatsen.pdf (3.57 MB)