Ingezonden persbericht


Persbericht

5 maart 2008

Amsterdamse aanpak werk en opleiding bij psychosen succesvol

In Amsterdam krijgen zo'n honderd jongeren per jaar te maken met een eerste psychose. Vaak wordt deze diagnose pas laat gesteld. Eenmaal in behandeling is de weg terug naar werk of opleiding moeilijk. De Amsterdamse ggz-instellingen, UWV en Dienst Werk en Inkomen bundelen hun krachten om de mogelijkheden voor werk en opleiding voor deze groep te verbeteren. Tijdens de conferentie 'de knop om in Amsterdam' op donderdag 6 maart komen de verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor jongeren met een psychose aan bod.

"Jongeren met een eerste psychose komen meestal pas laat bij de hulpverlening in beeld. De symptomen van een psychose worden vaak onvoldoende onderkend", aldus Michiel de Leeuw, voorzitter van de stedelijke werkgroep. "Als ze uiteindelijk bij de hulpverlening terecht komen, is er al lange tijd sprake van uitval van opleiding en werk. De weg terug is dan moeilijk. Willen jongeren een eerlijke kans krijgen op school of werk, dan is kennis van mogelijkheden en onmogelijkheden van cruciaal belang."

VIP-teams
In Amsterdam zijn twee teams opgericht die jongeren in een vroeg stadium van hun psychose opsporen en behandelen. Deze zogenaamde VIP-teams functioneren bij GGZ Buitenamstel (het Jongerenpsychosen team Amsterdam West) en AMC de Meren (stedelijk Vroeg Interventie Team Psychosen). Een vast onderdeel van de benadering is een plan om de opleiding of het werk weer op te pakken. Een directe samenwerking tussen de klantmanager van DWI, de arbeidsdeskundige van UWV en de behandelaar van de ggz zorgt ervoor dat een carrière voor deze jongeren weer een reële optie is. "Een unieke aanpak" aldus Hiske Becker, psychiater en hoofd Zorg VIP van AMC de Meren: "We willen met elkaar oplossingen vinden, die leiden tot een succesvolle reïntegratie. Denk hierbij aan het doolhof van regelgeving rond werk en uitkeringen."

Back to school
De samenwerking tussen de ggz-instellingen, UWV en DWI leidde tevens tot de cursus back to school om jongeren met een psychose weer de draad te laten oppakken. Ook voorlichting over psychosen speelt een belangrijke rol. De stedelijke werkgroep geeft daarom een informatieboekje uit voor professionals en doet aanbevelingen doen voor aanpassingen op de werkplek.



Ingezonden persbericht