Raad van State


Persberichten

donderdag 6 maart 2008

10.00 uur

Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-West van de gemeente Amsterdam om een inwoner van de gemeente te plaatsen op de school van zijn eerste keuze. Het gaat om een jongetje van inmiddels zes jaar dat het liefst op de brede basisschool De Kinderhoek geplaatst had willen worden. Als kinderen de leeftijd van vier hebben bereikt, kunnen zij worden toegelaten tot een bepaalde basisschool. In het geval van openbare scholen als deze beslist het dagelijks bestuur daarover. De jongen is niet op de brede basisschool geplaatst, onder meer omdat hij er nog geen broertjes en zusjes heeft, en hij laat in de maand jarig is. Andere jongetjes die eerder in de maand jarig zijn, hebben eerder de leeftijd van vier en komen daarom eerder aan de beurt. Zijn ouders zijn het niet eens met de weigering. Zijn beroep is door de rechtbank in Amsterdam gegrond verklaard, omdat de rechtbank vindt dat sprake is van leeftijdsdiscriminatie en dus strijd met artikel 1 van de Grondwet. Volgens de rechtbank worden even oude kinderen die vroeg in de maand jarig zijn ten onrechte bevoordeeld ten opzichte van hen die later jarig zijn. Tegen deze uitspraak komt het dagelijks bestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706862/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam om vervoerskosten van een leerling te vergoeden. Het gaat om het dagelijks vervoer van een jongen naar de Alexander Roozendaalschool in Amsterdam. Zijn moeder heeft om de vergoeding verzocht omdat zij stelt niet in staat te zijn haar zoon zelf naar school te brengen. Volgens de geldende regels van het stadsdeel komen ouders voor zo'n soort vergoeding in aanmerking als zij zes kilometer of verder van de school wonen. Volgens het stadsdeel wordt aan deze afstandseis niet voldaan en zijn er ook geen bijzondere omstandigheden om de vergoeding desondanks toch te verlenen. De moeder is het niet eens met de weigering. Zij vindt onder meer dat sprake is van bijzondere omstandigheden, omdat haar echtgenoot ziek is en zij zelf niet kan fietsen. Haar beroep is door de rechtbank in Amsterdam ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200705196/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven om vrijstelling te verlenen voor de vestiging van tuincentrum Jumper aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven. Het gemeentebestuur heeft geweigerd de vrijstelling te verlenen, omdat op het terrein niet voldoende parkeerplekken kunnen worden gerealiseerd. De eigenaar van het perceel is het niet eens met de weigering. Zijn beroep is door de rechtbank in Den Bosch gegrond verklaard, omdat de eis om op eigen terrein parkeerplekken te hebben niet voortvloeit uit gemeentelijke regelgeving. Het college komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706104/1)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de kap van 16 bomen op het Smakkelaarsveld en aan de Leidseveer in Utrecht. De Utrechtse Bomenstichting verzoekt de Raad van State om de kapvergunning te schorsen. (zaaknummer 200801359/2)

13.15 uur

Zitting over het verzoek van ABC-Aink Body Care en meerdere omwonenden om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de opening van een fitnesscentrum aan de Terbekeweg in Elburg. Het nabijgelegen ABC-Aink Body Care en meerdere omwonenden hadden het college van burgemeester en wethouders van Elburg daarom verzocht, omdat zij van mening zijn dat het bestemmingsplan op die locatie geen fitnesscentrum toestaat. Volgens hen weigert de gemeente maatregelen te treffen. De rechtbank in Zutphen heeft eerder bepaald dat ABC-Aink Body Care en de omwonenden te vroeg bezwaar hadden gemaakt tegen de gestelde weigering. Het gemeentebestuur had daarom niet inhoudelijk op hun bezwaren mogen ingaan. ABC-Aink Body Care en de omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706135/1)