Universiteit Twente

Afvalinzameling: niet simpelweg een keuze tussen markt en overheid

Hoe sterk stedelijke gemeenten de inzameling van huishoudelijk afval organiseren doet ertoe. Overheidsvennootschappen waarvan gemeenten zowel aandeelhouder zijn als opdrachtgever, presteren minder goed en tegen hogere transactiekosten dan gemeentelijke diensten en uitbestedingen aan private bedrijven. Dat stelt M.L. van Genugten, die op 7 maart 2008 promoveert aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente.

In het licht van de discussie over de geschiktheid van hervormingen die de Nederlandse publieke sector in de afgelopen decennia heeft ondergaan, heeft Marieke van Genugten de efficiëntie en prestaties van verschillende vormen van `governance' ten behoeve van de inzameling van huishoudelijk afval met elkaar vergeleken. Evenals in andere sectoren hebben zich hier veranderingen voorgedaan met betrekking tot privatisering, marktwerking en verzelfstandiging. De vraag rijst echter of deze institutionele veranderingen feitelijk ook leiden tot meer efficiëntie en of met deze veranderingen het publieke belang nog wel voldoende gewaarborgd is.

transactiekosten

De Twentse bestuurskundige heeft daartoe een vergelijkende case study gedaan naar de huishoudelijke afvalinzameling in 8 sterk stedelijke gemeenten. Drie organiseren die inzameling in een gemeentelijke dienst, drie in een overheidsvennootschap waarvan zij zowel aandeelhouder als opdrachtgever zijn, en twee gemeenten schakelen een privaat inzamelbedrijf in. Bij de vergelijking gebruikte zij de transactiekostenbenadering die ervan uitgaat dat de geschiktheid van een bepaalde vorm van `governance' afhankelijk is van de kenmerken van de taak die wordt uitgevoerd. Centraal in deze benadering staat het idee van transactiekosten, die onder meer de kosten van het onderhandelen over een overeenkomst en het monitoren van gemaakte afspraken omvatten.

De overheidsvennootschappen brengen bij de inzameling van huishoudelijk afval in sterk stedelijke gemeenten relatief hogere transactiekosten mee en leveren relatief mindere prestaties. Uitbestedingen aan private bedrijven en gemeentelijke diensten hebben een vergelijkbaar lager niveau van transactiekosten. Wat betreft de prestaties zijn de uitkomsten daar gemengd. Uitbesteding aan private partijen zorgt voor lage afvalbeheerkosten, terwijl gemeentelijke diensten een gemengd beeld laten zien. Deze bevindingen komen overeen met de verwachtingen. De specifieke resultaten van dit promotieonderzoek zijn niet een op een te vertalen naar andere publieke taken, maar het blijkt wel uiterst nuttig te zijn om de kenmerken van de publieke taak in beschouwing te nemen bij voorspellingen over efficiëntie van institutionele veranderingen.

Noot voor de pers:

Het proefschrift: The Art of Alignment: Transaction Cost Economics and the Provision of Public Services at the Local Level is op aanvraag verkrijgbaar.

Contactpersoon Universiteit Twente, afdeling Communicatie: Berend Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 25-02-2008 16:05:48 door Webmaster