Buitenlandse Zaken België


Datum: 29/02/2008

Conferentie "Klimaatverandering, een nieuwe uitdaging voor ontwikkelingssamenwerking?" op 7 maart 2008

Hoewel zij er het minst verantwoordelijk voor zijn, worden precies de arme en kwetsbare landen het eerst en het hardst getroffen door een directe klimaatverandering (stijging van de gemiddelde temperatuur en zeespiegel, meer extreme weersomstandigheden) en haar gevolgen voor de biodiversiteit, de bodemaftakeling, de voedselzekerheid, de volksgezondheid, de armoede.

Klimaatverandering heeft ook een directe impact op de duurzaamheid van de ontwikkelingsacties. Volgens een studie van de Wereldbank is 55 % van hun projecten klimaatgevoelig, en loopt niet minder dan 25 % ervan een substantieel risico om door de nadelige gevolgen van de klimaatverandering aangetast te worden. Nochtans wordt slechts 2 % van hun projecten op klimaatgevoeligheid getoetst.

Ontwikkelingssamenwerking staat bijgevolg voor belangrijke uitdagingen. De ontvangende landen moeten geholpen worden bij hun inspanningen op het vlak van matiging van negatieve broeikasuitstoten en aanpassing aan de toekomstige klimaatveranderingen. Een klimaatgevoelig ontwikkelingsbeleid moet tevens de toekomstige investeringen vrijwaren van aftakeling door de huidige en toekomstige klimaatverandering.

Op vrijdag 7 maart 2008 organiseert de Belgische ontwikkelingssamenwerking een conferentie over "Klimaatverandering, een nieuwe uitdaging voor ontwikkelingssamenwerking?" in het Egmontpaleis te Brussel. De conferentie moet een brede gedachtewisseling toelaten rond deze thema's en uitmonden in concrete voorstellen.

Naast de Belgische Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, zal de openings- en slotsessie ook bijgewoond worden door H.K.H. Prinses Astrid. Onder de talrijke internationale en nationale sprekers verwelkomt de conferentie ook Zijne Excellentie de Heer José Endundo Bononge, Minister van Leefmilieu, Democratische Republiek van Congo.

Het volledige programma en lijst van gastsprekers is te vinden op: http://www.dgdc.be/nl/conferentie_klimaatverandering/programma.html