Gemeente Barendrecht

Wethouder Zuurbier onthult kunstwerk 'Sky.Moon.Mirror Environment'

BARENDRECHT (dinsdag 4 maart 2008) - Wethouder Simon Zuurbier onthult op vrijdag 7 maart het kunstwerk 'Sky.Moon.Mirror Environment' op de Oude Maasheuvel, de uitkijkheuvel aan de Oude Maas ten zuiden van Barendrecht-Carnisselande. De onthulling van het kunstwerk van DRFTWD / Arno van der Mark vindt plaats om 16.00 uur.

Het kunstwerk 'Sky.Moon.Mirror Environment' bestaat uit een grote ronde, holle spiegel. Afhankelijk van het standpunt tot de spiegel reflecteert hij de omgeving. Als je dichtbij staat zie je jezelf en het omringende landschap in een normale weergave. Naarmate je meer afstand tot de spiegel neemt slaat het beeld op een bepaald punt om en toont het kunstwerk het landschap en bezoeker ondersteboven. De wereld wordt door de optische wetmatigheid van de spiegel op zijn kop gezet. Als je van grote afstand staat te kijken zie je aan de bovenkant van de spiegel de reflectie van het landschap met daaronder de reflectie van de lucht. Hemel en aarde zijn van plaats verwisseld. Dit spel van reflectie en licht lost het vertrouwde beeld van de omgeving op en doet het als een onbekend hemellichaam boven de heuvel zweven. Naast het kunstwerk zijn verschillende zitplaatsen geplaatst.

'Het Elastisch Perspectief'
Het kunstwerk van Arno van der Mark maakt deel uit van het kunstenplan voor Barendrecht-Carnisselande dat als titel 'Het Elastisch Perspectief' heeft meegekregen. Dit plan is in 1998 door het Rotterdamse bureau COR opgesteld en voorziet in ongeveer 25 verschillende kunstuitingen in Carnisselande. Hiervan zijn er momenteel al zeventien opgeleverd, waaronder het kunstwerk 'Carrousel met Schapen' door Guido Geelen in het Riederpark, de 'GROEN-rotonde' Kilweg/Carnisser Baan door Maarten de Reus, TramPlus bruggen Avenue Carnisse door Jeroen Doorenweerd, 'Plooi na Plooi' in het Poortgebouw van het winkelcentrum Carnisse Veste door Ronald van Tienhoven, 'Burgers van Carnisse' op het Middeldijkerplein door Erik Buijs en 'de Pont' op Gaatkensoog door Teike Asselbergs en Elias Tieleman. Tot 2009 voorziet het kunstenplan in beeldende kunst in de openbare ruimte. Alle kunstopdrachten worden begeleid door een kunstcommissie waarin de Culturele Raad Barendrecht vertegenwoordigd is.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht