Radboud Universiteit Nijmegen


Overlevingsstrategieën diersoorten in kaart gebracht

Bioloog Wilco Verberk van de Radboud Universiteit ontwikkelde een methode om de relaties tussen verschillende diersoorten, hun overlevingsstrategieën en hun omgeving in kaart te brengen. Door soorten te groeperen in een beperkt aantal overlevingsstrategieën, kunnen complexe, soortenrijke gemeenschappen worden begrepen en teruggebracht tot een beperkt aantal sleutelrelaties. Wilco Verberk promoveert 7 maart op deze studie.

Verberk heeft voor aquatische ongewervelden (onder andere kevers, libellen, muggen, bloedzuigers) uitgezocht welke eisen zij aan hun omgeving stellen. Doordat er zoveel soorten zijn die elk verschillende eisen aan hun omgeving stellen, is het voor ecologen vaak lastig om in een ecosysteem door de bomen het bos te zien. Verberk zette per soort de aanpassingen op een rijtje.

Soortkenmerken vormen de sleutel voor het begrip van de koppeling tussen soorten en hun omgeving. Elke soort heeft namelijk in de loop van de evolutie kenmerken ontwikkeld om zich aan te passen aan de heersende leefomstandigheden: een verhard exoskelet, diapause in het eistadium, een korte ontwikkelingsduur en broedzorg - het zijn slechts enkele voorbeelden van dergelijke aanpassingen.

Door blootlegging van de relaties tussen kenmerken en door het interpreteren van combinaties van kenmerken, groepeerde Verberk verschillende soorten naar hun overlevingsstrategieën. Zo zetten sommige soorten een heleboel kleine eieren af op één plek, terwijl andere soorten minder, maar grotere eieren afzetten op verschillende plekken. Deze eerste overlevingsstrategie gaat gepaard met een lange ontwikkeling en werkt daarom goed in wateren die lange tijd geschikt blijven.

Met Verberks methodiek kunnen bestaande patronen op hun algemene geldigheid worden getoetst. Deze overlevingsstrategieën kunnen tevens worden gebruikt om effecten van verandering in landschappen en andere stressfactoren te evalueren en ecologische herstelmaatregelen te onderbouwen. Verberks methode van overlevingsstrategieën biedt een verklaring waarom sommige soorten wel en andere soorten niet aanwezig zijn op een bepaalde locatie. Zo kwamen er duidelijke verbeterpunten naar voren toen een natuurherstelproject werd geëvalueerd op basis van de overlevingsstrategieën van Verberk.

Wilco Verberk (Oploo, 1976) studeerde biologie in Nijmegen en heeft veel ervaring met ecologisch veldwerk in verschillende gebieden in Nederland en daarbuiten. Op het ogenblik is hij lid van verschillende nationale deskundigenteams in het kader van Ontwikkeling + Beheer Natuurkwaliteit (O+BN). Zijn promotieonderzoek maakt deel uit van het programma van het Institute for Water and Wetland Research (IWWR) van de Radboud Universiteit Nijmegen.