Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

6 maart 2008

Vrouwelijk talent in de wetenschap nog steeds onvoldoende benut

Man, doe er wat aan!

Het is nog steeds slecht gesteld met de participatie van vrouwen in de wetenschappelijke top. Dat blijkt uit de posters die het Centrum voor Gender en Diversiteit UM samen met het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren heeft uitgebracht ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Zij hebben deze traditie overgenomen van het vorig jaar afgeronde EQUAL-project Participatie van Vrouwen als Prioriteit voor Wetenschap . Onder het motto Man, doe er wat aan! richten zij zich speciaal op de mannelijke bestuurders in de wetenschap, in wier handen de sleutel tot verandering ligt. De samenstellers van de posters pleiten voor duidelijke streefcijfers en quotering. Bij de overheid en in het bedrijfsleven is dat al effectief gebleken.

De poster Hoeveel vrouwen besturen nu? maakt duidelijk dat er in het geheel geen voortgang is geboekt: bij de decanen en directeuren van onderzoeksscholen is het aantal vrouwen sinds de vorige inventarisatie gedaald; bij de CvB s is het aantal vrouwen gelijk gebleven. Van de 231 posities op strategisch bestuurlijk niveau in de wetenschap worden er slechts 13 door vrouwen vervuld. Dat betekent een percentage van 5,5%. Volgens de onderzoekers is dat veel te weinig, zeker in een tijd waarin meer dan voldoende vrouwelijk talent beschikbaar is.

In de poster Gelijke beloning m/v wordt duidelijk dat, naarmate de salarisschaal stijgt, het aantal vrouwen afneemt tot een magere vijf procent. Annelies van der Horst van het Centrum voor Gender en Diversiteit: Dat illustreert opnieuw dat van de gelijke verdeling van competenties en talent over vrouwen en mannen, in de praktijk van de wetenschap weinig overblijft. Vrouwelijk talent wordt onvoldoende benut en dus ook onvoldoende gehonoreerd. Mannen gaan in alle salarisgroepen met het merendeel naar huis. Er zijn geen grote verschillen tussen instellingen te zien, behalve dat de Universiteit van Amsterdam ook hier relatief het best scoort. Voor het verzamelen van de salarisgegevens is gebruikgemaakt van VSNU-cijfers over 2006 (Wetenschappelijk Onderwijs Personeels Informatie). Dat is de meest actuele personeelsinformatie in het Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek.

De digitale posters staan op www.genderdiversiteit.nl. Vanaf morgen zijn ze ook te vinden op www.vrouwenwetenschap.nl, een nieuwe portalsite over vrouwen en wetenschap die door het Centrum voor Gender en Diversiteit in samenwerking met het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging) en in opdracht van het Ministerie van OCW ontwikkeld is. Op 7 maart wordt deze site gelanceerd bij het IIAV.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht en de verkrijgbaarheid van de posters kunt u terecht bij prof.dr. Mineke Bosch, tel 043 388 2679, e-mail m.bosch@cgd.unimaas.nl.

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222 of via pers@bu.unimaas.nl