Gemeente Zeist

06-03-2008: Rapport leefbaarheid Den Dolder gepresenteerd Laatst gewijzigd: 07 maart 2008

Datum 6 maart 2008

Rapport leefbaarheid Den Dolder gepresenteerd

Wethouder Gudde ontving op woensdag 5 maart het rapport van het leefbaarheidsonderzoek uit handen van Laagland'advies. Dit bureau heeft het leefbaarheidsonderzoek in opdracht van de gemeente uitgevoerd. Laagland'advies presenteerde het rapport aan de inwoners van Den Dolder en de wethouder. De wethouder en de belangenvereniging Den Dolder gaven hun eerste reactie.

De wethouder vindt het een waardevol rapport. Allereerst door de directe inbreng van inwoners van Den Dolder. Daarnaast omdat het een goed handvat is voor nadere uitwerking. "Ik realiseer me dat de geplande woningbouw een flinke wissel trekt op Den Dolder. Den Dolder zal veranderen, dat blijkt uit dit rapport. Dat mensen in Den Dolder daar grote moeite mee hebben begrijp ik heel goed. Maar uit dit rapport blijkt ook dat Den Dolder met de nodige maatregelen een kern kan blijven waar het goed wonen, werken en spelen is. Voor die maatregelen zal ik mij inspannen."

Het rapport beschrijft effecten op de leefbaarheid in Den Dolder zoals de toenemende druk op een aantal voorzieningen en groter draagvlak voor de lokale middenstand. Daarnaast worden mogelijke maatregelen genoemd voor 't behoud van de leefbaarheid in een kleine kern als Den Dolder. Deze maatregelen hebben betrekking op voorzieningen en verkeer. Het rapport gaat in op het spanningsveld tussen de geplande woningbouw in Den Dolder en de eerder opgestelde wijkvisie.

De opdracht aan Laagland'advies was ook om inwoners van Den Dolder te betrekken bij het onderzoek naar de effecten van de woningbouw op de leefbaarheid en bij het zoeken naar mogelijke maatregelen. De inwoners die deel hebben genomen aan de stamtafels konden zich overwegend vinden in de resultaten van het onderzoek. Zij wilden echter niet meedenken over mogelijke maatregelen omdat zij de effecten van de geplande woningbouwplannen in Den Dolder te groot vinden.

De wethouder heeft het rapport namens het college van burgemeester en wethouders in ontvangst genomen. Het college gaat nu aan de slag met dit rapport. Het zal met een voorstel komen aan de gemeenteraad op basis van de maatregelen die in het rapport zijn genoemd.

Achtergrond

De gemeenteraad van Zeist heeft op 15 maart 2007 een amendement aangenomen met als strekking dat er een leefbaarheidsonderzoek in Den Dolder moet worden gehouden.