ROOD gaat mosquito's bestrijden

07/03/2008 10:09

SP

De SP-jongerenorganisatie ROOD lanceert vandaag de actiesite Mosquitoweg.nl. Inmiddels zijn er in 60 gemeenten al 300 kastjes geplaatst die een hoge toon produceren om hangjongeren uit de buurt te houden. ROOD-voorzitter Gijsbert Houtbeckers: "De mosquito's lossen geen problemen op, ze verplaatsen ze alleen maar. Jongeren die zich wel normaal gedragen ondervinden grote hinder van het geluid. Op mosquitoweg.nl kunnen ze samen met ons de strijd aan binden tegen dit paardenmiddel."

Volgens de producent van de geluidskastjes is de mosquito het ideale middel tegen de hangjongeren. Houtbeckers denkt daar anders over: "Natuurlijk moeten de jongeren die de buurt terroriseren worden aangepakt. Dat kan al, bijvoorbeeld met een lik-op-stuk beleid. Maar laat de rest van de jongeren die rustig staan te praten of simpelweg bij een bushalte wachten met rust. De mosquito is op dit moment zelf een bron van overlast geworden, terwijl het kastje die juist moet voorkomen."

Na vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten onderzoekt minister Rouvoet of de mosquito wel grondwettelijk is. Mogelijk is deze vorm van overlastbestrijding in strijd met de integriteit van het menselijk lichaam en tasten ze de persoonlijke levenssfeer aan.

Er zijn op dit moment al 300 mosquito's in 60 gemeenten geplaatst en het aantal stijgt snel. Op de actiesite www.mosquitoweg.nl kan iedereen melden waar in hun buurt een mosquito hangt en een klacht indienen tegen de overlast die de mosquito zelf oplevert. Ook kan er een petitie worden getekend. Houtbeckers: "Aangezien jongeren de enige zijn die de pieptoon horen, moeten juist wij duidelijk maken aan de gemeentes dat dit geen oplossing is. We gaan de actie dan ook flink promoten met flyers en stickers."





http://www.sp.nl