Kennisniveau Nederlander over kankersignalen sterk gestegen

07/03/2008 10:10

Nederlandse Kankerbestrijding KWF

Amsterdam, 7 maart 2008 - Het kennisniveau van de Nederlandse bevolking over signalen die op kanker kunnen wijzen, is beduidend hoger dan in 2004. Toen herkende slechts 25% van de ondervraagden 7 of meer symptomen. Nu (2008) is dit 50%. Wel geeft 70 procent van de ondervraagden aan het 'een beetje beangstigend' te vinden om naar de huisarts te gaan bij een mogelijk waarschuwingsteken van kanker. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne 'Ken de 9 signalen' mensen stimuleren tot tijdige actie als zij een klacht hebben die op kanker duidt. Hiertoe is de site www.kwfklachtadvies.nl ontwikkeld.

Door kanker in een vroeg stadium te herkennen, kan de ziekte eerder worden behandeld en sterven er minder mensen aan kanker. Er zijn 9 symptomen van kanker die zonder extra controle of handeling opgemerkt en herkend kunnen worden (zie achtergronddocument). Vroege ontdekking én tijdige behandeling van kanker is een van de speerpunten van KWF Kankerbestrijding. Dit komt tot uitdrukking in de in november 2007 gestarte campagne 'Ken de 9 signalen' .

Resultaten na de campagne 2007
Uit onderzoek na afloop van de campagne van 2007 blijkt dat 50% van de ondervraagden 7 of meer symptomen van kanker herkent (in 2004 was dit slechts 25%). De signalen die het best herkend worden zijn een verdikking of een knobbeltje in het lichaam (88% correct), nieuwe of veranderde moedervlekken (86%), blijvende verandering in de stoelgang (78%) en het zonder aanleiding verliezen van gewicht (78%). De minst herkenbare signalen zijn slikklachten (52%), een schilferend plekje of knobbeltje op de huid (58%) en urinewegproblemen of veranderingen bij het plassen (62%).

Van de mensen die de campagne hebben gezien denkt bijna de helft van de mensen in de toekomst minder lang te wachten om naar de huisarts te gaan. Ook geeft meer dan een kwart van de ondervraagden aan als gevolg van de KWF-campagne meer op waarschuwingstekens van kanker te zijn gaan letten.

KWF Klachtadvies - www.kwfklachtadvies.nl
KWF Kankerbestrijding heeft voor het publiek op internet een advies op maat gemaakt voor mensen die iets aan hun lichaam hebben ontdekt. Specifieke klachten die op kanker zouden kunnen wijzen zijn verwerkt op de site. Door een vragenlijst met informatie in te vullen over de aard en duur van de klachten maakt de computer een globale inschatting van de wenselijkheid om naar de huisarts te gaan.

Onderzoek uitgevoerd onder 50-plussers door Universiteit Maastricht i.o.v. KWF Kankerbestrijding (N=1205), februari 2008.





http://www.kwfklachtadvies.nl




KWF Kankerbestrijding