Gemeente Zijpe


2008-03-05 Preventief huisbezoek door Wonen Plus Welzijn logo Wonen Plus Welzijn

Ook in 2008 gaat Wonen Plus Welzijn door met preventieve huisbezoeken in Zijpe. Preventief huisbezoek is gestart in november 2006 en als project opgezet in het kader van de uitvoering van het Lokaal Gezondheidsbeleid 2003-2007.

Een van de doelstellingen was eenzaamheidspreventie. In totaal zijn 576 ouderen aangeschreven waarbij de mogelijkheid werd geboden om gebruik te maken van preventief huisbezoek. 287 personen hebben gebruik gemaakt van dit aanbod en zijn door een vrijwilliger bezocht .

De vrijwilliger heeft samen met de ouderen een vragenlijst ingevuld waarbij vragen zoals:

Voelt u zich veilig in uw gemeente? of

Heeft u veel sociale contacten/activiteiten buitenshuis? of

Vindt u de voorzieningen goed bereikbaar? aan de orde kwamen.

In december 2007 is de eindrapportage van de huisbezoeken aan de raad van Zijpe gepresenteerd. Hierin kwam o.a. naar voren dat de 75 plussers van Zijpe zich veilig voelen (95%), 43% van de ondervraagden beoordeelt zijn eigen gezondheid als goed, bijna 32% zegt daarentegen dat het wel gaat, 45% heeft geen langdurige ziekte, 55% van de mensen heeft dit wel, 50% heeft hulp van de thuiszorg.

De huisbezoeken laten zien dat er in Zijpe een cultuur heerst van: Niet klagen, maar dragen. De ouderen in Burgerbrug, Oudesluis en Sint Maartensvlotbrug hebben zich negatief uitgelaten over de (on)bereikbaarheid van diensten als huisarts, openbaar vervoer en winkels. De vraag naar vervoer binnen de gemeente is groot. In Zijpe wordt weinig gebruik gemaakt van de bijzondere bijstand door ouderen.

Op 11 december heeft de raad de nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2007-2011 vastgesteld. In deze nota zijn opnieuw de huisbezoeken opgenomen als activiteit, in verband met de preventieve werking. Maar ook de extra informatieverstrekking wordt als een toegevoegde waarde gezien.

Vanaf deze week zullen ouderen weer aangeschreven worden met de vraag of men ook een huisbezoek wenst. Heeft u vragen over de huisbezoeken, dan kunt u contact opnemen met Irene Ruijter van Wonen Plus Welzijn, telefoon; 0224-272880, elke werkdag van 09.00 tot 12.30 uur.