Persberichten Eemland zuid, 11.05 uur

Utrecht, 07-03-2008

Verlichtingscontrole

AMERSFOORT- De politie heeft op donderdagavond 6 maart een verlichtingscontrole gehouden. Deze controle vond plaats tussen 20.45 uur en 22.00 uur bij Station Schothorst, ter hoogte van de Geintunnel. Er werd voornamelijk gecontroleerd op het voeren van (brom)fietsverlichting. Er zijn in totaal 20 bekeuringen uitgeschreven, 16 daarvan waren voor bestuurders zonder juiste verlichting. Twee bromfietsbestuurders zijn bekeurd voor het niet dragen van een helm.

Fietsen gevonden

AMERSFOORT- Donderdag was een goede dag voor fietsbezitters in Amersfoort. De politie heeft donderdag 6 maart drie gestolen fietsen teruggevonden.

De eerste fiets werd gevonden omstreeks 17.15 uur op het pleintje van de Liendertseweg. De politie zag een groepje jongeren staan met damesfietsen. Het missen van een slot op een gloednieuw uitziende damesfiets was reden voor de agenten om de zaak te controleren. Het bleek dat de fiets was gestolen en de 14-jarige jongen uit Amersfoort op de fiets is opgepakt. Omdat hij minderjarig is, zijn de ouders van de jongen op de hoogte gebracht.

De tweede fiets werd teruggevonden tijdens een fietscontrole op de Randenbroekerweg. Tijdens het controleren van een fietser uit Amersfoort bleek zijn fiets als gestolen te staan opgegeven. De fietser,15 jaar, uit Amersfoort, werd aangehouden. De jongen deed afstand van de fiets en tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

De derde fiets is terug gevonden toen agenten omstreeks 19.25 uur, twee bekenden zagen fietsen over de Langestraat op een splinternieuwe damesfiets. Na controle bleek de fiets te zijn gestolen. De 40-jarige bestuurder uit Amersfoort is aangehouden wegens heling.

Oplichting

LEUSDEN- Een winkeleigenaar is in de namiddag van donderdag 6 maart slachtoffer geworden van oplichting. Door middel van een wisseltruc is van de winkelier bijna 50 Euro afhandig gemaakt. De politie zoekt de dader en heeft een duidelijk signalement van de dader:


- Man;


- Licht getint, vermoedelijk Indisch;


- Ongeveer 1.55 m;


- Slank postuur;


- Leeftijd ongeveer 30 jaar;


- Piercing, zilveren knopje, in de linkerkant van zijn

neus;


- Piercing, zilveren knopje, onder zijn onderlip (kin);


- Donkerkleurige jas, kort model;


- Donkerkleurige spijkerbroek;


- Zwart kort mutsje, met daarover een bivakmuts; deze

bivakmuts zat omgedraaid over zijn hoofd met de ooggaten

aan de achterkant. Deze bivakmuts was niet over het

gezicht getrokken, maar stond als het ware met een punt

op zijn hoofd.

Heeft u deze man gezien of komt het signalement u bekend voor? Neem dan contact op met Politie Eemland zuid via 0900-8844

Diefstal uit auto

AMERSFOORT- De politie heeft donderdag laat in de middag een man opgepakt die in een auto had ingebroken.

De politie kwam de man op het spoor na een melding van een agent in zijn vrije tijd. De agent zag dat de verdachte opvallend veel aandacht had voor geparkeerde autos nabij de Bergkerk. De verdachte werd ter hoogte van de Wilhelminalaan aangehouden. Tijdens de aanhouding bleek dat de verdachte een zwarte aktetas had buitgemaakt. Hij werd naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Verdachten overval Steenhoffstraat aangehouden

(Zie persberichten Eemland noord d.d. 05-03-2008: Overval gepleegd, verdachte aangehouden)

SOEST/AMERSFOORT De politie heeft na onderzoek op donderdag 6 maart drie mannen een 17-jarige en twee 19-jarige Amersfoorters - aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewapende overval op dinsdagavond 4 maart op een winkel aan de Steenhoffstraat in Soest.

Een 19-jarige verdachte werd in zijn woning aangehouden, de andere 19-jarige man werd om 12.00 uur na een korte achtervolging te voet vanaf de Heiligenbergerweg te Amersfoort bij de kruising Reigerstraat-Pauwstraat aangehouden. Hij werd geboeid overgebracht naar het bureau. Een 17-jarige verdachte meldde zich diezelfde middag aan het bureau in Amersfoort en werd aangehouden.

Op de avond van de overval zag een alerte getuige omstreeks 20.50 uur de overval plaatsvinden en vervolgens enkele daders vluchtten met een auto. Na uitgebreid onderzoek werd een mogelijke verdachte, een 23-jarige man uit Amersfoort, diezelfde avond aangehouden in zijn woning.

De drie verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Ook de 23-jarige Amersfoorter zit nog vast. De recherche van district Eemland noord gaat verder met het onderzoek.

Politie-actie effect bij jaarlijkse toename woninginbraken

AMERSFOORT/LEUSDEN/WOUDENBERG De afgelopen drie maanden heeft de politie extra mensen ingezet om met toezicht op straat en voorlichtingsacties in wijken met verhoogd inbraakrisico het aantal woninginbraken te verlagen. Deze werkwijze om de trendmatige toename van inbraken in de donkere wintermaanden te bestrijden lijkt effect te hebben. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal aangiften fors; van 344 aangiften in de winter van 2006-2007 naar 199 aangiften in de afgelopen drie maanden.

Al sinds enkele jaren zag de politie in het district het aantal aangiften van woninginbraken flink stijgen in de maanden december, januari en februari. Als het eerder en langer donker werd, sloeg de inbreker meer toe. Het was niet ongebruikelijk dat het aantal aangiften in deze maanden verdubbelde ten opzichte van andere maanden in het jaar. Uit het aantal aangiften blijkt nu dat in de afgelopen maanden bijna sprake is van een halvering (-42%) van het aantal inbraken.

Om de woninginbraken meer te bestrijden zette de politie extra personeel in op plekken en wijken waar op dat moment veel werd ingebroken. Zo werd de afgelopen tijd meer toezicht gehouden in het Leusderkwartier, Vermeerkwartier, Liendert, Schothorst, Randenbroek en Soesterkwartier. Bij verschuiving van locaties met meer inbraken verplaatste de politie eveneens haar werkgebied.

Op deze locaties werden bovendien flyers met een bijlage vol met handige tips verspreid om bewoners te attenderen op de risicos en hoe zij een inbraak konden voorkomen. Daarbij werd natuurlijk gewezen op het belang van goed hang- en sluitwerk. In totaal werden 50.000 flyers verspreid in de afgelopen maanden. Bewoners waren heel positief over deze aangereikte informatie.