Ministerie van Buitenlandse Zaken

NAVO vordert met vernieuwing strategie Afghanistan

07 mrt 2008 | De NAVO maakt vorderingen met het strategisch politiek militair plan voor Afghanistan. Dat verklaarde minister Verhagen donderdag na overleg in Brussel met zijn collega's van de andere NAVO-lidstaten.

'De NAVO-troepen hebben veel bereikt: extremisten en terroristen zijn teruggedrongen, de kindersterfte is met 40 procent teruggedrongen en het aantal meisjes dat naar school gaat is enorm gestegen,' aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'We bouwen daarop voort door een heldere strategie neer te zetten om in de komende jaren meer successen te boeken.'

De betrokkenheid van de internationale gemeenschap en Nederland blijft, maar rol van de NAVO-troepen zal geleidelijk veranderen. De Afghaanse autoriteiten zullen steeds meer verantwoordelijkheid overnemen voor de veiligheid en de opbouw van het land.

Minister Verhagen benadrukte dat Nederland en de internationale gemeenschap er wel erop zullen blijven aandringen dat de Afghaanse autoriteiten de mensenrechten respecteren en de doodstraf niet voltrekken.

Op voorstel van Verhagen kwam hij apart bijeen met zijn Amerikaanse, Britse, Canadese en andere collega's van landen die troepen hebben gestationeerd in het zuiden van Afghanistan, om te overleggen over de uitvoering van de vernieuwde strategie. Ze willen dat de Afghaanse autoriteiten ook daar op den duur meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het bestuur.

De Afghaanse ontwikkelingsstrategie moet nationaal gaan bepalen op welke manier de opbouw wordt aangepakt, en de missie van de Verenigde Naties kan de internationale hulp coordineren en begeleiden. De Provinciale Reconstructie Teams (PRT's) van de NAVO-landen, die naast elkaar in verschillende gebieden werken - bijvoorbeeld in Uruzgan - worden dan op den duur overbodig.

Het strategisch politiek militair plan zal tijdens een topontmoeting begin april in de Roemeense hoofdstad Boekarest door de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in overleg met de Afghaanse autoriteiten worden vastgesteld.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl