Modint


Persbericht

Nieuwe cao voor mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie

Zeist, 7 maart 2008

De ruim 800 bedrijven in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie (MITT) hebben vanaf
1 mei 2008 een nieuwe cao. Brancheorganisatie MODINT bereikte hierover op 4 maart 2008 een principe akkoord met CNV BedrijvenBond, FNV Bondgenoten en De Unie voor de circa 12.500 werknemers in deze branche.

De heer Keun, woordvoerder van de MODINT onderhandelingsdelegatie geeft in het kort de kern van het contract weer: "De afspraken bieden zekerheid en rust door een verantwoorde loonsverhoging in een langdurig contract, realiseren een vergroting van de flexibiliteit en ondersteunen scholing- en opleidingsactiviteiten en promotie in de bedrijfstak. Vanuit onze middelen, afkomstig uit een sterke innovatieve bedrijfstak in Nederland, worden in de CAO afspraken gemaakt om samen met de vakbeweging internationale projecten te steunen in landen met textielindustrie", aldus Keun.

Belangrijke afspraken zijn de volgende:

De cao heeft een looptijd van 26 maanden en kent de volgende loonsverhogingen:
- 3,5 procent per 1 mei 2008

- 3 procent per 1 mei 2009

- 0,5 procent per 1 januari 2010
Daarnaast worden de jeugdlonen in functiegroep 3 en 4 voor VMBO'ers en MBO'ers verbeterd.

In het kader van de vergroting van de flexibiliteit zijn afspraken gemaakt over toepassing van de ruimere normen van de nieuwe Arbeidstijden. In bijzondere situaties kan het bedrijf hierover afspraken maken met OR/PVT op ondernemingsniveau; over structurele afwijkingen en afwijkingen van de normale arbeidsduur van de CAO kunnen in overleg met de vakbond afspraken gemaakt worden. De heer Keun, woordvoerder van de MODINT onderhandelingsdelegatie:" Deze afspraak biedt bedrijven voldoende flexibiliteit; met name knelpunten bij de ploegendienst kunnen hiermee goed worden opgelost".

Op het gebied van scholing en opleiding zijn o.a. afspraken gemaakt over integratie van sociale en opleidingsfondsen, waarmee besparingen voor de bedrijfstak kunnen worden gerealiseerd. Initiatieven van MODINT Academy om maatwerk opleidingstrajecten in bedrijven te gaan uitvoeren kunnen rekenen op financieel ondersteuning in de aanloopfase. Ook is afgesproken dat 250 werknemers gebruik kunnen maken van een zogenaamde EVC-scan. Deze scan is bedoeld om te kijken of opgedane werkervaring kan worden omgezet in een erkend diploma. Daarnaast worden de scholingsafspraken van de textiel en confectie beter op elkaar afgestemd.

Tot slot zullen in de omgeving van Helmond en Almelo proeven plaatsvinden met reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De bedrijfstak start ook een onderzoek naar de omvang van de groep werknemers die minder van 35% arbeidsongeschiktheid zijn.


---

Voor meer informatie over de CAO MITT kunt u contact opnemen met Colette Hofman van MODINT via telefoonnummer: (030) 232 09 21 of per e-mail: hofman@modint.nl Of voor meer informatie over MODINT met Hanneke van Doorn via telefoonnummer: (030) 2320907 of per e-mail: vandoorn@modint.nl