Gemeente Voorschoten

succesvol afgerond

Project burgerparticipatie succesvol afgerond

rapportburgerparticipatie Tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 maart zijn de resultaten van het project burgerparticipatie gepresenteerd. Projectleider Ron Droste legde de gemeenteraad uit dat hij met zijn projectgroep niet had gekozen voor een uitgebreide wetenschappelijke studie, maar voor praktische
toepassingsmogelijkheden waar de gemeente goed mee aan de slag kan.

Het resultaat van de projectgroep is een gebruiksaanwijzing burgerparticipatie die iedereen (raadslid, college, ambtenaar, burger) in Voorschoten kan gebruiken. Door participatie ervaren hoe de politiek en het openbaar bestuur werken en ze krijgen er meer begrip voor. Maar belangrijker is dat Voorschoten de kracht uit de samenleving wil benutten. Dat vraagt van de gemeente dat er echt wordt geluisterd, dat de gemeente zorgvuldig omgaat met de reacties en laat zien dat de inspanningen gewaardeerd worden.

Kennis en kunde

Al in de beleidsvoorbereiding zullen burgers bij het beleidsproces worden betrokken. Dat blijven ze vervolgens in alle stappen van het beleidsproces. Aan het begin van een proces is namelijk nog veel ruimte voor de burger; verder in het proces wordt de rol van de politiek steeds belangrijker. Droste drukte de gemeenteraad op het hart om burgerparticipatie vooral op de agenda te houden. "In de samenleving bestaat veel kennis en kunde waar de gemeente gebruik van kan maken." De voorzitter van de projectgroep wees erop dat de tijd rijp is om aan de slag te gaan met burgerparticipatie in Voorschoten. Hij bood namens de projectgroep aan om de kennis en ervaring die is opgedaan in de afgelopen maanden, te delen door te helpen oefenen met de gebruiksaanwijzing.

'Operatie Wervelwind'

Het project Burgerparticipatie is onderdeel van "Operatie Wervelwind". Een plan om de gemeente beter te laten werken, zich te ontwikkelen in strategie en visie op langere termijn, met focus op de behoeften vanuit de samenleving. Burgerparticipatie is het eerste afgeronde project van Operatie Wervelwind. Om de betrokkenheid van de burger te garanderen, bestond de projectgroep uit twee inwoners van Voorschoten: Ron Droste en Martin Scholtz (rechts en links op de foto). Burgemeester Staatsen bedankte de de twee voor hun inzet in het traject en beloofde dat Voorschoten enthousiast aan de slag zal gaan met burgerparticipatie.

* 05 maart 2008