Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

7 maart 2008

ADHD-patiënten rijden beter met medicijnen

Het gebruik van het medicijn methylfenidaat verbetert de rijvaardigheid van mensen met ADHD aanzienlijk. Dit blijkt uit onderzoek van Joris Verster van de Universiteit Utrecht. In mei verschijnt het onderzoek in het vaktijdschrift Journal of Psychopharmacology.

Om de hyperactiviteit en aandachtstoornissen tegen te gaan krijgen mensen met ADHD vaak methylfenidaat (beter bekend onder de merknaam Ritalin) voorgeschreven. Over de invloed van dit medicijn op de rijvaardigheid was tot nog toe weinig bekend. Wel wezen enkele onderzoeken met een rijsimulator op een positief effect van het medicijn op de rijvaardigheid.

Slingeren

Voor zijn onderzoek liet Verster 18 ADHD-patiënten een testrit maken op de snelweg A12. De patiënten moesten in het normale verkeer zo veilig mogelijk met een constante snelheid en positie op de weg een afstand van 100 kilometer afleggen. De testritten werden mét en zonder medicatie afgelegd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ADHD-patiënten veel minder slingeren wanneer zij hun medicijnen gebruiken, dan wanneer zij zonder medicatie rijden.

Rijexamen

Sinds 2004 mogen mensen die methylfenidaat gebruiken aan het reguliere rijexamen deelnemen. Het onderzoek van Verster laat zien dat de medicatie de rijvaardigheid van ADHD-patiënten kan verbeteren. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de rijbewijsbezitters in Nederland ADHD.

Meer informatie

Patrick Rugebregt, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, p.f.rugebregt@uu.nl