Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 7 maart 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed tot inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij en tot regeling van de samenstelling ervan. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet dat instemt met het wijzigingsprotocol van het Verdrag over de beperking van de aansprakelijkheid voor maritieme vorderingen. Het Verdrag bepaalt dat scheepseigenaars, hulpverleners, hun aangestelden en verzekeraars, hun aansprakelijkheid kunnen beperken voor de in het Verdrag bepaalde vorderingen. De wijzigingen omvatten onder meer een vereenvoudigde procedure voor de aanpassing van de aansprakelijkheidsgrenzen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering neemt akte van het strategisch plan voor de haven van Oostende en gelast de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening tot het opmaken van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gemengd regionaal bedrijventerrein Liessel' in Geel.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering bereikte een consensus om de huidige vennootschapsstructuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en haar dochter de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (Lisom) op korte termijn te hertekenen. Hierdoor zal ook in de structuren een strikte scheiding komen tussen de zogenaamde 'rendementsgebonden' activiteiten die behartigd worden door de LRM en de zogenaamde 'niet-rendementsgebonden' activiteiten, de hefboomprojecten voor de provincie Limburg.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse Regering definitief de methodologie en de criteria vast van de voortgangstoets voor de academisch gerichte hogeschoolopleidingen in Vlaanderen. Deze voortgangstoets heeft als doelstelling om tussentijds de wetenschappelijke ondersteuning en de verwevenheid van het onderwijs met het wetenschappelijk onderzoek in die opleidingen te evalueren. De focus ligt daarbij op de onderzoeksgerelateerdheid van de betrokken opleidingen en op de kwantiteit en de kwaliteit van het onderzoek dat in en rond die opleidingen wordt uitgevoerd. Om de administratieve last te beperken wordt de toets zoveel mogelijk afgestemd op het bestaande protocol voor de externe visitaties van de opleidingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de programmatie- en rationalisatienormen in het gewoon basisonderwijs. De aanpassing omvat enerzijds programmatienormen voor het vijfde en zesde bestaansjaar en het opheffen van de oprichtingsnormen voor onderwijsniveaus en vestigingsplaats. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité en met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 2,76 miljoen euro subsidie toe aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een DAC-statuut, als voorschot op de tegemoetkoming in de verplichte loonkosten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De SERV heeft in een advies over de Reguleringsimpact-analyse (RIA) aanbevolen om de transparantie van het RIA-systeem te verhogen en om alle definitieve RIA's via een on-line databank en een centrale toegangspoort op het internet openbaar te maken. De openbaarmaking van RIA's is ook bij de Europese Commisie en in de lidstaten met een RIA-systeem ingevoerd. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de invoering van zo'n RIA-databank goed. Met deze databank zet de Vlaamse Regering een stap verder in de toepassing van de actieve openbaarheid van bestuur.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Het Vlaamse Regeerakkoord bepaalt dat de Vlaamse Regering verder werkt aan een volwaardige toeristische productontwikkeling in samenwerking met de private sector en met bijzondere aandacht voor strategische planning, marketing, communicatie en distributie. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu principieel een voorontwerp van decreet goed dat er naar streeft om de provincies, steden, gemeenten en de private sector de mogelijkheden te geven om Vlaanderen en haar toeristische regio's op een adequate en verantwoorde wijze verder toeristisch te ontplooien en te promoten. Concreet regelt het decreet de oprichting en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen, de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de uitvoering van het Limburgplan kent de Vlaamse Regering 5 miljoen euro subsidie toe aan de stad Genk voor het project C-Mine. Met dit project wil men door middel van de realisatie van een toeristische fiets- en autoroute een toeristisch-recreatieve regio ontwikkelen, die zich kenmerkt door een afwisseling van stedelijke kernen en groengebieden. De voormalige mijnsites lenen zich uitstekend voor deze ombouw waar wonen, werken en vrijetijdseconomie een plaats vinden. Een toeristische component van C-Mine is een infocentrum met als thema industriële vormgeving en design. Daarnaast geeft het ook informatie over de nieuwe toeristische attracties in de voormalige mijngemeenten.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de organisatie van de verkiezingen vanaf 2009 keurt de Vlaamse Regering een samenwerkingsovereenkomst goed tussen de federale overheid en de gewesten over de ontwikkeling van een nieuw systeem voor elektronische stemming bij de verschillende verkiezingen in België. De overeenkomst regelt de organisatie van een gezamenlijke overheidsopdracht voor de ontwikkeling van hard- en software.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Vanuit de vrijwilligersorganisaties wordt er vaak geklaagd over de administratieve last die de subsidiëring met zich meebrengt. Een wijziging van de gedateerde regelgeving ter zake dringt zich dan ook op. Om op korte tijd aan dit euvel tegemoet te komen, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over het georganiseerd vrijwilligerswerk in de Welzijns- en Gezondheidssector. De wijziging omvat een administratieve lastenverlaging en een betere afstemming met de federale wet. Zo kan er een soepeler subsidiesysteem worden ingevoerd, wat ruimte laat voor extra middelen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor het jaar 2008 185.000 euro subsidie toe aan de vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel voor het project 'gestructureerde kortdurende residentiële begeleiding'. De vzw Provincialaat der Broeders Van Liefde in Gent krijgt voor hetzelfde werkingsjaar 336.000 euro voor het organiseren van het project 'residentieel kortdurend jongerenprogramma De Sleutel'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de alternatieve financiering van openbare werken keurt de Vlaamse Regering de standaard DBFM-overeenkomsten goed. (DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain.) Ze mandateert Via-invest met het coördineren en in de markt plaatsen van de diverse overheidsopdrachten in overeenstemming met een aantal goedgekeurde principes. De definitief onderhandelde contracten en het voorstel tot gunning worden nadien voor goedkeuring voorgelegd aan de regering.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de bestuurlijke vernieuwing past de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de regelgeving aan van het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel de agentschapsspecifieke regeling goed van het personeelsstatuut van de Vlaamse Landmaatschappij. Het besluit wordt nu geagendeerd voor overleg met het betrokken sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.