Vlaamse Overheid

bezig is

Website onthult waar Vlaamse overheid mee bezig is

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 7 maart 2008

De Vlaamse Regering maakt haar reguleringsimpactanalyses (RIA) voortaan openbaar op het internet. Dat besliste ze vandaag op voorstel van Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert BOURGEOIS. Met een RIA gaat de Vlaamse Regering op voorhand na of een nieuwe regel de beoogde doelstellingen wel realiseert en wat mogelijke rechtstreekse of onrechtstreekse positieve en negatieve effecten zijn. Betere, meer efficiënte regelgeving is dus de doelstelling. Door de RIA's nu ook publiek bekend te maken, zelfs nog voor de regelgeving definitief werd goedgekeurd, beoogt minister Bourgeois maximale openheid én betrokkenheid. En ook dat moet dan weer leiden tot een betere regelgeving. "Als mensen en organisaties weten aan welke regelgeving de overheid werkt, kunnen we ze ook beter betrekken. Meer openheid en meer inbreng en expertise leiden tot betere wetten en regels," aldus de minister.

De reguleringsimpactanalyse, kortweg de RIA, wordt internationaal beschouwd als het belangrijkste instrument voor de verbetering van de wetgevingskwaliteit. De opmaak van een RIA dwingt je immers om, al vroeg in het besluitvormingsproces, de voorgenomen regelgeving goed te onderbouwen en zo veel mogelijk alternatieven te overwegen. Is er wel degelijk een wetgevende maatregel nodig om het beoogde doel te bereiken of kan dat misschien met kleinere administratieve maatregelen, zoals een omzendbrief? Wat zijn de positieve en negatieve effecten van de ontworpen regelgeving en zijn er geen gevolgen voor andere mensen of sectoren, die níet tot de doelgroep behoren? Wat met de administratieve lasten voor de burger, voor de bedrijven, voor de overheid zelf...?

De RIA's nu ook publiek bekendmaken, al onmiddellijk na een eerste principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering, zorgt voor meer transparantie en een hogere betrokkenheid van de beoogde doelgroepen bij de opmaak van nieuwe regelgeving.

"De RIA's worden toegankelijk voor iedereen: adviesraden, middenveldorganisaties, parlementsleden, andere diensten van de Vlaamse overheid, enzovoort. Zo kunnen we nog beter samenwerken en kennis delen, met een betere wetgeving als resultaat," stelt de minister. Het openbaar maken van de RIA's zal volgens de minister ook leiden tot grotere leereffecten voor de opmaak van nieuwe kwaliteitsvolle RIA's. Bovendien biedt een RIA-databank meer mogelijkheden voor een systematische monitoring en evaluatie van de wetgevingskwaliteit doorheen de tijd.

De bekendmaking geldt voor alle RIA-dossiers die vanaf heden op de ministerraad komen. Ze worden gepubliceerd op de webstek van de dienst Wetsmatiging van de Vlaamse overheid (www.wetsmatiging.be). Steeds na de eerste principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering zal de RIA samen met de regeringsbeslissing en de ontwerpregelgeving online ter beschikking gesteld worden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 08
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be