Vlaamse Overheid

op 10 jaar tijd verviervoudigd

Vlaamse bijdrage ontwikkelingssamenwerking op 10 jaar tijd verviervoudigd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 7 maart 2008

Het totale budget van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking is sinds 1999 meer dan verviervoudigd, van net geen 10 miljoen euro in 1999 tot 40,6 miljoen euro in 2007. Dat blijkt uit de officiële OESO-maatstaven voor "Official Development Assistence" (ODA) die Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS vandaag bekendmaakte.

"Doordat we onze middelen met een duidelijke geografische en thematische focus besteden, vermijden we dat het druppelen is op een hete plaat. Ondermeer op het vlak van aidsbestrijding maakt Vlaanderen echt wel een verschil. En met deze duidelijke stijging bewijst Vlaanderen dat het als welvarende deelstaat zijn internationale verantwoordelijkheid wil opnemen," aldus de minister.

Jaarlijks vraagt het Ontwikkelingscomité van de OESO bij haar lidstaten de cijfers voor officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA). Tot ODA rekent de OESO alle giften en leningen aan ontwikkelingslanden die: (1) betaald worden met overheidsgelden; (2) de economische en sociale ontwikkeling als hoofddoelstelling hebben; en (3) een pure gift zijn of, in het geval van leningen, een gift-element inhouden van tenminste 25%. Maar in het geval van Vlaanderen gaat het enkel om giften.

Tot ODA rekent de OESO dus niet enkel de begroting ontwikkelingssamenwerking, maar ook andere ontwikkelingsrelevante uitgaven, bijvoorbeeld voor humanitaire noodhulp (Buitenlands Beleid) en onderwijs en onderzoek in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

De Vlaamse begroting voor ontwikkelingssamenwerking, dat dus een onderdeel van ODA vormt, volgt een steil groeipad: van 6,6 miljoen euro in 1999 naar 21,8 miljoen euro in 2007. Alleen al ten opzichte van verleden jaar, wist minister Bourgeois zijn budget met een kwart te verhogen. Voor 2008 voorziet de begroting ontwikkelingssamenwerking opnieuw een stijging, dit keer met 14%.

Analyse van de Vlaamse ODA

De Vlaamse ODA bedroeg in 2007 40,6 miljoen euro. Daarvan wordt 10,4 miljoen euro of 26% gespendeerd aan bilaterale samenwerking, d.w.z. vormen van samenwerking die gebaseerd zijn op een overeenkomst tussen de Vlaamse Regering en een partnerland. De helft van de uitgaven voor bilaterale samenwerking in 2007 gaat naar programma's en projecten in Mozambique. Zuid-Afrika ontvangt 3 miljoen euro, en voor de samenwerking met Malawi werd 1,6 miljoen euro uitbetaald.

De multilaterale samenwerking vertegenwoordigt 7,2 miljoen euro of 18% van de Vlaamse ODA in 2007. Vlaanderen heeft relaties ontwikkeld met een aantal internationale organisaties, zoals de UNESCO, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), het Gemeenschappelijke VN-Programma voor hiv/aids (UNAIDS)...

De indirecte samenwerking is goed voor 19,5 miljoen euro of 48% van de Vlaamse ODA. Het betreft samenwerking waarbij de Vlaamse Regering zorgt voor de financiering van activiteiten van een indirecte actor, zoals niet-gouvernementele organisaties, universiteiten en wetenschappelijke instellingen, gemeentebesturen... De hoofdmoot van de indirecte samenwerking, 12 miljoen euro, gaat naar de structurele financiering van wetenschappelijke instellingen, zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG).

Ten slotte verleent Vlaanderen in het kader van de internationale samenwerking ook bijstand aan gebieden die getroffen worden door rampspoed van natuurlijke of menselijke oorsprong. De humanitaire bijstand vertegenwoordigt 1,7 miljoen euro of 4% van de ODA-uitgaven in 2007.

Bestedingspatroon van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking

Om versnippering tegen te gaan en een maximale efficiëntie na te streven, is het voor een kleine donor als Vlaanderen noodzakelijk om de inspanningen zorgvuldig te concentreren door scherp te focussen op welomlijnde doelgroepen, aanwezig te zijn in een beperkt aantal landen en regio's, en de klemtoon te leggen op slechts enkele sectoren en thema's.

Ten eerste stemt Vlaanderen zijn hulp af op de nationale prioriteiten van de ontvangende landen. Ten tweede probeert de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking zoveel mogelijk gemeenschappelijke procedures en benaderingen samen met andere donoren te hanteren, sectorgewijs en/of via fondsen. In Mozambique bijvoorbeeld neemt Vlaanderen samen met een tiental internationale donoren deel aan de Sector Wide Approach (SWAp) in de gezondheidssector. Ten derde hecht Vlaanderen groot belang aan de capaciteitsopbouw in de partnerlanden zodat zij, en niet de donor, hun dienstverlening aan de bevolking kunnen verbeteren. Het responsabiliseren van lokale instellingen is immers de belangrijkste garantie voor een duurzame ontwikkeling. Zo wordt bijvoorbeeld vanaf dit jaar steun verleend aan de hervorming van het technisch en beroepsonderwijs in Mozambique.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 08
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be