Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Ondergrondse parkeergarage Kruisplein

* Ondergrondse parkeergarage Insulindeplein
* Subsidie aan speeltuinen

vrijdag, maart 07, 2008

Huisvesting Rudolf Steiner College

Leefbaar Rotterdam is tegen de komst van het Rudolf Steiner college op het Noordelijk Niertje in Kralingen. Niet omdat we de strook groen daar voor eeuwig en altijd groen willen houden (aldus wethouder Geluk) maar omdat de school te groot is en de locatie voor de leerlingen verre van ideaal.

De perikelen omtrent de locatie van het Rudolf Steiner College (RSC), een behoorlijk grote school met achthonderd leerlingen, slepen zich nu al twee jaar voort. Het Dagelijks Bestuur in de Deelgemeente en wethouder Geluk (CDA) kozen als locatie het Noordelijk Niertje, een smalle strook grond in een woonwijk aan de Kralingse Zoom. Het woongenot van omwonenden wordt behoorlijk aangetast met een school van dit formaat praktisch in de voortuin. Daarnaast is de veiligheid van de scholieren ernstig in het geding omdat de verplichte ontsluiting van school aan de, nu al te drukke Kralingse Zoom, voor fietsers niet veilig is. Dit werd overigens door een onderzoek van de deelgemeente bevestigd. Ook is in dit gebied fijnstof en geluidshinder een punt van grote zorg.

Leefbaar Rotterdam heeft van het begin af aan kritiek geuit op de slechte kwaliteit van het locatieonderzoek voorafgaand aan de beslissing. Alleen coalitiepartijen PvdA en VVD kozen voor de aanbevolen locatie in het rapport. Eind 2007 viel het Leefbaar Rotterdam op dat het voormalige Doveninstituut aan het Ammanplein, eveneens in Kralingen, werd gesloopt en er een grote oppervlakte vrij kwam om te bebouwen. Op de raadsvergadering van 20 december stelde LR vragen over deze nieuwe locatie. Het Dagelijks Bestuur zei dat er nog niets bekend was over invulling van deze locatie, maar dat deze plek ongeschikt was voor het Rudolf Steiner College en dat Leefbaar dit uit het locatieonderzoek had kunnen vernemen. Maar was dat ook zo?

Leefbaar Rotterdam heeft zelf nog eens de locatie onderzocht en kwam tot de conclusie dat er óf een andere plek is onderzocht, óf dat er fouten in het locatieonderzoek staan, waardoor de locatie Ammanplein ten onrechte was afgewezen. De Leefbaar fractie was inmiddels tot de conclusie gekomen dat het Ammanplein zelfs beter geschikt is voor het RSC dan het Noordelijk Niertje: geen aantasting woongenot omwonenden, meer openbaar vervoer en wel recreatieve mogelijkheden in omgeving voor scholieren tijdens pauzes. Last but not least: voor de locatie Ammanplein hoeven geen kostbare en tijdrovende bezwaarprocedures doorlopen te worden; procedures die bij het Noordelijk Niertje beslist wel aan de orde zouden zijn. De door LR gestelde vragen leiden uiteindelijk tot intrekking van het gewraakte voorstel.

Wethouder Geluk maakte tijdens de actualiteitenraad op 6 maart nogmaals duidelijk dat, wat hem betreft het Noordelijk Niertje nog steeds de aangewezen locatie is. Bij de VVD en de PvdA aan de Coolsingel lijkt men nu eveneens een voorkeur te hebben voor een huisvesting aan het Ammanplein. Hierop zegde de wethouder toe een onderzoek naar de mogelijkheden tot verwerving van de grond aan het Ammanplein en herhuisvesting van het RSC te laten verrichten. Wel bleef de wethouder vasthouden aan een onderwijsbestemming voor het Noordelijk Niertje. Voor Leefbaar Rotterdam geen bezwaar; mits passend in de omgeving, dus niet te groot en in overleg met bewoners.

John van Assendelft, fractievoorzitter LR in Kralingen - Crooswijk