Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda

BREDA, 7 maart 2008

Vervelende buspassagier aangehouden

BREDA: Gisteravond hebben drie agenten in burger in lijn 4, de bus die gaat van de Karnemelkstraat naar Breda Noord, een 17-jarige Bredanaar, aangehouden omdat hij aan het vechten was met enkele maten en voor veel hinder zorgde. De agenten reden onherkenbaar mee met de bus na klachten van de busmaatschappij over overlast en vernielingen, die vaak tijdens de ritten direct na afloop van de koopavond plaats vinden.

De agenten stapten omstreeks 21.15 uur in de bus, bij de halte aan de Karnemelkstraat. Zij zagen dat een groep van circa 15 jongeren achterin de bus ging zitten. De knapen waren zeer luidruchtig. Ook werd tegen ramen gebonsd. Andere passagiers stoorden zich aan het gedrag van de jongens. Een van hen sprak uit dat hij hoopte dat ze op het station zouden overstappen. Een knul was duidelijk de aanstichter van de overlast. Hij lokte steeds gevechten uit en gaf zijn veel jongere 'vrienden' enkele tientallen klappen en schoppen. Sommige daarvan waren, gelet op de reacties, echt pijnlijk. Ook duwde de herrieschopper een paar jongens omver zodat zij op het gangpad vielen. Ter hoogte van de Brusselstraat werd de jongen ten overstaan van alle passagiers door de politie aangehouden. Hij had spijt van zijn gedrag, mede omdat hij naar eigen zeggen voor schut stond. Volgens hem hadden die jongere gasten veel respect voor hem. Hij zou er voor zorgen dat er geen overlast meer in de bus zou zijn.

Twee arrestaties na bekeuring voorrangskwestie

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 03.20 uur op de Nieuwe Haagdijk twee recalcitrante Roosendalers (18 en 25 jaar) aangehouden.

De agenten kregen van de 18-jarige bestuurder geen voorrang op de kruising van de Schorsmolenstraat en de Leuvenaarstraat. Zij gaven de auto waarin de mannen reden direct een stopteken. Tijdens het opnemen van de gegevens gedroegen beide mannen zich verbaal erg agressief. De 25-jarige passagier werd aangehouden omdat hij de agenten beledigde met termen als "fucking teringlijers". De bestuurder werd ook gearresteerd omdat hij geen rijbewijs of andere legitimatie kon tonen. Beide mannen kunnen een proces-verbaal tegemoet zien.

Politie treft grote hennepkwekerij aan

BREDA: De politie heeft vannacht in een bedrijfspand aan de Konijnenberg 3600 een professioneel ingerichte hennepkwekerij aangetroffen met 3600 planten. De ontdekking van de plantage volgde na een melding van een alerte getuige over mogelijke inbrekers. Deze personen werden niet aangetroffen.

Vannacht werd omstreeks 03.30 uur gemeld dat drie personen over een hek van een bedrijfspand aan de Konijnenberg waren geklommen. Er werden bij het onderzoek ter plaatse geen personen meer aangetroffen. Ter plaatse werd een verder onderzoek, onder meer middels een warmtemeting, ingesteld. Hierbij rees het vermoeden dat in het pand een hennepkwekerij zat. Via een bovenlicht aan de achterzijde werd het pand betreden. Er bevond zich inderdaad een professioneel ingerichte plantage. Er stonden circa 3600 planten. Mogelijk zijn de door de getuige gesignaleerde mannen uit geweest op het rippen van de kwekerij. Dat wordt door recherche nader onderzocht. De kwekerij is vandaag ontmanteld.

Snelheidscontroles in Ruitersbos en buitengebied Breda

BREDA: Op initiatief van de wijkagent zijn deze week dagelijks snelheidscontroles gehouden in de wijk Ruitersbos en het buitengebied van het team Breda Zuid-West (Tuinzigtlaan). Aanleiding voor de politieacties zijn klachten van bewoners over de forse snelheid van sommige automobilisten.

* Zo werden maandag op de Rijsbergseweg negen bekeuringen voor snelheid en andere verkeersovertredingen uitgedeeld

* Dinsdag werd op snelheid gecontroleerd op de Willem van Oranjelaan. Daar kregen vier automobilisten een bon, de hoogst gemeten snelheid 74 km /uur.

* Donderdag werd er gecontroleerd op de Ruitersboslaan. Daar vielen 16 bekeuringen, hoogst gemeten snelheid was 56, terwijl een maximum van 30 km / uur geldt. Ook werd donderdag gemeten op de Rithsestraat. Daar werden vier automobilisten op de bon
geslingerd. Daar reed een van de overtreders 81 km / uur terwijl 60 is toegestaan.

* Tenslotte stonden de agenten gisteren ook nog op de Leursebaan. Hier kregen vier bestuurders een bekeuring. Een van hen reed 74 km / uur terwijl 60 is toegestaan.

Geen enkele aanhouding tijdens horecatoezicht Bredase binnenstad

BREDA: De agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum rondom de Havermarkt hebben donderdagavond en de daarop volgende nacht een rustige dienst beleefd. Het was een rustige stapavond met overwegend studenten. Er werden geen aanhoudingen verricht. Ook het schrijven van bekeuringen was niet nodig.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda veilig en karaktervol.

Vier Litouwers aangehouden voor dieseldiefstal

BREDA: De politie heeft vannacht op de Graaf Engelbertlaan vier mannen uit Litouwen (28, 33, 34 en 35 jaar) aangehouden die brandstof hadden gestolen uit een vrachtauto die geparkeerd stond op het industrieterrein Minervum. De arrestatie volgde na een melding van een alerte nachtwaker.

De beveiligingsbeambte gaf door dat de daders waren weggereden in een bestelauto in de richting van de Franklin Rooseveltlaan. Agenten zagen de bedoelde bestelwagen rijden op de Graaf Engelbertlaan en gaven een stopteken. In de cabine zaten drie mannen. In de laadbak bleek nog een vierde personen. In de huurwagen hing een sterke brandstoflucht. Vooral de kleding van de bestuurder rook sterk naar diesel. Verder lagen er diverse inbrekersgereedschappen in het voertuig zoals schroevendraaiers, breekijzers. Ook lagen er landkaarten en twee lege jerrycans. De politie vermoedt dat de manen op inbrekerspad waren. De diesel is vermoedelijk rechtstreeks van de vrachtauto naar de bestelauto overgeheveld.

Pool weigert blaastest en bloedproef

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 00.15 uur op de Boschstraat een 27-jarige in Poolse man aangehouden omdat die tot drie keer toe weigerde mee te werken aan het op normale wijze afleggen van een blaastest. Ook weigerde hij een bloedproef te ondergaan. Dit omdat de dienstdoende arts volgens hem geen echte dokter was.

De automobilist werd gecontroleerd op alcoholgebruik omdat hij betrokken was bij een materieel ongeval en rook naar alcohol. Hij was in aanrijding gekomen met een taxi die daar net wegreed. De Poolse bestuurder blies telkens over het pijpje heen waardoor er geen waarde gemeten kon worden. Uiteindelijk is hij aangehouden. Aan het bureau weigerde hij verder mee te werken aan een blaastest. Aanvankelijk ging hij akkoord met een bloedproef. Toen de GGD arts een stuwband om zijn arm had gedaan en de plaats waar geprikt zou worden ontsmet had, weigerde de verdachte ineens weer alle medewerking. Nu omdat hij niet geloofde dat de arts een echte dokter was. Dit omdat de medicus er niet als een dokter uitzag en ook geen naamplaatje op had. Zijn Poolse rijbewijs is ingevorderd,

Politie onderzoekt inbraak in kantoor en in woningen

ETTEN-LEUR: Vanmorgen werd omstreeks 09.00 uur een inbraak ontdekt in een pand aan de Begijnstraat. Een van de medewerkers zag dat diverse kasten open stonden. Ook stond het raam op een kier. Dit raam was geforceerd. Er waren twee kistjes weggenomen. Deze werden buiten in de bosschages terug gevonden. De dieven dachten vermoedelijk dat er geld in zou zitten. Dit bleek niet het geval. Ook is de politie gestart met een onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak op de Harpdreef, die gistermiddag werd ontdekt. De dieven hadden middels de 'bulgaarse methode ' het slot van de achterdeur geforceerd. De buit is onbekend. Gisteravond werd ook een woninginbraak aan de Kuifeend gemeld. Hier hebben de dieven een laptop en een LCD tv gestolen. De inbrekers hadden aan de achterzijde van de woning een ruit verbroken.

Auteur: Willem van Hooijdonk