Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen verontrust over ontvoering Iraakse aartsbisschop

07 mrt 2008 | Minister Verhagen heeft de Iraakse ambassadeur woensdag zijn zorgen overgebracht over het lot van de in Irak ontvoerde aartsbisschop Rahho. Hij riep de Iraakse autoriteiten op zich maximaal in te spannen voor de vrijlating van de aartsbisschop.

Aartsbisschop Faraj Rahho van de chaldeeuwsche katholieke kerk werd vrijdag 29 februari ontvoerd na een mis in de stad Mosul in het noorden van Irak. Bij de ontvoering werden zijn chauffeur en twee lijfwachten doodgeschoten.

Minister Verhagen (Buitenlandse zaken) verzocht de Iraakse autoriteiten de christenen en andere minderheden in het land de nodige bescherming te bieden. Christenen vormen in Irak ongeveer 3% van de bevolking.

Ondanks verbetering op het gebied van wetgeving de afgelopen jaren, hebben christenen in Irak veel te lijden onder de slechte veiligheidssituatie en straffeloosheid. Ze worden aangevallen en geïntimideerd, en er vinden regelmatig incidenten als moorden, ontvoeringen en bomaanslagen gericht tegen christenen en kerkleiders plaats in het land.

Volgens rapporten van de Verenigde Naties komen aanslagen tegen christenen vooral in en om de steden Basra, Bagdad en Mosul voor. De verantwoordelijkheid wordt gewoonlijk toegeschreven aan extremistische islamitische milities en organisaties.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl