Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 7 maart 2008


------

Stakingsbereidheid voor goede cao onveranderd groot in metaaltechnische bedrijfstak

Staking 'kleinmetaal' derde week in

De estafettestaking in de metaaltechnische bedrijfstakken gaat maandag z'n derde week in. Verspreid over het hele land zullen opnieuw tientallen ondernemingen, in de installatiebranche, automotive-industrie of garagebedrijven in staking gaan. Maandag met een brandpunt in Drachten (Fries congrescentrum), dinsdag bijvoorbeeld in Zeeland (cultureel centrum 't Meulengat, Sluiskil).

Autobedrijf Van de Brug in Drachten, installatiebedrijf Breman, Breman service (idem), Van der Schaaf en Mellema (idem), J. Visser, Bouma in Garijp en in Boelensland, de Gaswacht Gorredijk en Kobus in Garijp en Verkleij in Drachten leggen maandag het werk neer. De stakende werknemers marcheren vervolgens vanaf de eigen bedrijfsterreinen naar het actiecentrum in het Fries Congrescentrum. Daar worden ze toegesproken door FNV-bestuurder Anne van Dijk en landelijk onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Metaaltechniek. Die laatste zal in zijn toespraak zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan dat de directeur van de Drachtster VW-garage Van de Brug tevens voorzitter is van de Bovag-koepel. En laat dat nou net de werkgeversclub zijn die het meest dwars ligt aan de centrale onderhandelingstafel.

Zeeland
Dinsdag ligt het zwaartepunt van de acties in Zeeland. In Sluiskil verzamelen naar verwachting honderden stakende werknemers bij het actiecentrum in Centrum 't Meulengat.

Pasen
Volgens landelijk actiecoördinator Peter de Jong is de stakingsbereidheid "zonder meer goed". "En ik sluit niet uit dat werknemers in toenemende mate bereid zullen zijn het werk neer te leggen als een passende reactie van werkgevers nog altijd uitblijft. Nu al hebben wij op de agenda gezet dat 'derde en vierde Paasdag' er niet zal worden gewerkt in een grote serie bedrijven. Dan ligt het werk gewoon 48 uur lang stil. Dat is nog ver vooruit, maar dan weten ze het alvast maar."

Stakingslunch
Vrijdag 7 maart werd met succes tegen het magere werkgevers-cao-bod gedemonstreerd in Zutphen en Hoofddorp. In beide plaatsen waren de autoboulevards dit keer doelwit van de acties. Garagemonteurs, baliemedewerkers en autoverkopers werden door CNV metaaltechniek vergast op een lunch. Tijdens die warme hap deelde de bond - aan wie dat nog nodig had - nadere info uit over nut en noodzaak van de werkonderbrekingen. En, desgevraagd, bleek de bereidheid tot een herhalingsstaking nu al groot.

De onderhandelingen over een nieuwe cao metaaltechniek (circa 400.000 werknemers) liepen op 16 januari op vast. Doel van de estafetteacties is een betere cao. De bond wil een cao met minimaal 3,5 procent loonsverhoging in 2008. De door werkgevers voorgestelde verslechteringen, vooral de afschaffing van leeftijdsdagen, moeten van tafel. Daarnaast eist CNV Metaaltechniek dat er een investeringsagenda voor de toekomst wordt gemaakt, met daarin scholingsafspraken en afspraken over duurzaamheid. Onderhandelaar Hietkamp: "Om de instroom van jongeren te bevorderen moeten zij meer loon en meer begeleiding krijgen. Maar ook de vaklieden moeten iets extra's krijgen, om de sector voor hen aantrekkelijk te houden, zodat ze niet uitstromen. Onze boodschap is simpel: werken in de metaaltechniek moet weer leuk worden!"