Gemeente Leeuwarderadeel


Wijzigingen afvalinzameling per april 2008

07-03-2008 12:13

In april 2008 gaat het een en ander wijzigen in de afvalinzameling en de inzamelmiddelen die daarbij worden gebruikt.

Aparte container voor oud papier
Uw oud papier wordt met ingang van mei 2008 met een container ingezameld. De container die u straks voor het papier gaat gebruiken, heeft u al bij uw woning staan. Hiervoor wordt namelijk de huidige groene container gebruikt, die wordt schoongemaakt en voorzien van een sticker. Op deze sticker staat aangegeven wat voor soorten papier en karton in deze container mogen worden gedaan. De container wordt één keer per vier weken geleegd. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Ervaringen in andere gemeenten hebben bewezen dat bij deze wijze van inzamelen aanzienlijk meer oud papier wordt opgehaald. De inzameling wordt gedaan met behulp van de verenigingen die momenteel ook het oud papier inzamelen in uw wijk of dorp. Zij krijgen hiervoor een vergoeding. Dit betekent voor u dat u er een extra container bij krijgt. Toch neemt deze niet meer vloeroppervlak in dan de doos waarin u het oud papier bewaard. Uiteraard past in de container ook veel meer papier. Verder heeft papierinzameling met containers alleen maar voordelen, zowel voor u, als voor de vrijwilliger die helpen bij de inzameling.

Grotere groenere container
Voor de inzameling van gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) krijgt u een grotere container (hetzelfde formaat als uw huidige grijze container). De groene container die u nu voor groente-, fruit- en tuinafval gebruikt, wordt zoals gezegd bij de inzameling van oud papier ingezet.

Chip en barcode op grijze en groene containers
De nieuwe groene container is gelijk voorzien van een chip en een barcodesticker met uw adresgegevens. Ook op de grijze container voor restafval worden een chip en barcodesticker aangebracht. Deze chip en barcodesticker vervangen de tot nu toe gebruikte dotcodesticker (de witte, ovale sticker met zwarte punten) als herkenningsmiddel. De dotcodesticker is een inmiddels verouderd herkenningssysteem, dat niet langer door de leverancier ondersteund wordt. Containerherkenning met een chip blijkt een betere methode van herkenning te zijn; ze gaan langer mee en kunnen beter worden gelezen door het inzamelvoertuig. Het inzamelvoertuig registreert namelijk iedere lediging van uw container en slaat deze op in de boordcomputer. Deze gegevens worden alleen gebruikt om inzicht te krijgen in de hoeveelheden en soorten afval die worden aangeboden; u gaat dus niet per lediging of kilogram afval betalen.

Hoe verder?
Binnenkort ontvangt u een brief van Omrin met meer informatie over hoe de aanpassing van de containers en de schoonmaak van de groene container zal plaatsvinden.
In deze brief kunt u ook lezen wat wanneer van u verwacht wordt. Begin april ontvangt u de nieuwe afvalkalender, waarop naast de data voor rest- en gft-afval, ook de data voor de papierinzameling staan vermeld.

Heeft u nu al vragen? Neem dan contact op met het call center van Omrin op telefoonnummer 0900 210 0 215 (lokaal tarief). Van 8.00 tot 17.00 uur zitten hier medewerkers klaar om uw vragen te beantwoorden.