CDA

Willemse: Geen extra bureaucratie voor cliënt bij WMO

Deze week sprak de kamer met de staatssecretaris van Volksgezondheid over de tweede tussenrapportage van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO.

Doel van de WMO, die op 1 januari 2007 in werking is getreden, is participatie en dat de zorg dichtbij de cliënt georganiseerd wordt. De WMO raakt mensen die zorg verlenen zoals mantelzorgers en vrijwilligers en mensen die zorg ontvangen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met een handicap, mensen met psychosociale problemen, ouders en kinderen met opvoedingsproblemen. Tijdens het debat vroeg CDA kamerlid Ans Willemse met name aandacht voor de versterking van de positie van de cliënt en het behouden van werknemers voor de zorg. Door de veranderde regelgeving is met name voor de huishoudelijk hulpen een aantal zaken veranderd. âInzet van de CDA-fractie is het cliëntenperspectief. De cliënt staat wat ons betreft centraal en daarbij is participatie het doel, dus kwaliteit, keuzevrijheid en werkbare en praktische regelgevingâ, zo gaf Willemse aan.

Persoons Gebonden Budget
Het kamerlid had dan ook aanvullende vragen bij de wetswijziging die de staatssecretaris voorstelt om de positie van de cliënt te versterken. âWij vragen ons af of de drie alternatieven die worden voorgesteld, zorg in natura, een Persoons Gebonden Budget of een financiële vergoeding voor een alfahulp (een basishuishoudelijke hulpen zonder vast contract bij een thuiszorgorganisatie), niet tot extra kosten gaat leiden en welke financiële gevolgen er voor gemeenten zijnâ. Ze gaf aan een groot voorstander te zijn van een praktische en werkbare uitvoering van de WMO. Bovendien vroeg de CDA fractie zich af of er na deze wijziging wel voldoende potentiële werknemers voor de thuiszorg zijn en tegelijkertijd wat er gaat gebeuren met de vijftigduizend alfahulpen, die in een zeer onzekere positie verkeren, maar die wat het CDA betreft zeker voor de zorg behouden moeten worden, zo zei Willemse.

Tot slot verzocht zij de staatssecretaris om bij de door haar toegezegde brief over geweld in afhankelijkheidsrelaties ook aan te geven hoe het met ouderenmishandeling gesteld is.
---