Gemeente Oldenzaal


Wethouder Rorink overhandigt sportstimuleringspakket

gepubliceerd op : 3-3-2008

Op maandag 3 maart heeft wethouder Frits Rorink een sportstimuleringspakket aan basisschool De Maten overhandigt. Deze handeling is een kick-off om meer aandacht te besteden aan bewegingsonderwijs op de basisscholen van Oldenzaal.

Onder grote belangstelling van de kinderen en de aanwezige pers overhandigt wethouder Frits Rorink het pakket.

In groep 4 van basisschool de Maten loopt de spanning op. Volwassen mensen in de gymzaal en steeds meer pers met videocamera's en fototoestellen. Uiteindelijk geeft wethouder Rorink een mooie toespraak die de kinderen moet stimuleren om meer te gaan bewegen. Gejuich in de zaal klinkt luid wanneer de wethouder samen met de directrice van De Maten, Lidy Bolscher, de dozen met sportmaterialen opent. De kinderen staan content te springen en beginnen aan activiteiten met deze nieuwe materialen, die ook aan alle andere basisscholen in Oldenzaal zijn overhandigt.

Kan het bewegingsonderwijs beter?

Er is onderzoek gedaan naar de actuele situatie van het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs van Oldenzaal. Hierdoor ziet de gemeente waar de aandachtspunten liggen om het bewegingsonderwijs structureel beter te maken. In de maatschappij is er discussie over de groter wordende bewegingsachterstanden van jongeren. Om dit tegen te gaan moet de kern worden aangepakt. In het onderwijs is de mogelijkheid van professionele aandacht voor een gezond leven het grootst, dat kan leiden tot een goede basis voor een gezond leven vol bewegen op en na school. Samen met de ouders kan het kind kiezen voor gezonde voeding, voldoende buiten spelen en een passende sport. Daarnaast kan goed bewegingsonderwijs positieve invloed hebben op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden als sociale omgang, leiderschap, samenwerken, verantwoordelijkheid en omgaan met winst en verlies.

Sportstimuleringspakket tweeledig doel

Wethouder Rorink heeft sportmaterialen overhandigt die een aanvulling zijn op het bevorderen van bewegingsvaardigheden enerzijds en gericht zijn op de voorbereiding van sporttoernooien anderzijds. Deze stimuleringsbijdrage komt uit de breedtesport en het BOS-project van de gemeente Oldenzaal. Deze kickoff door de wethouder is onderdeel van een groter geheel. Met een aantal scholen is een sportconsulent werkzaam bij de gemeente al in gesprek op welke wijze het bewegingsonderwijs verbeterd kan worden. Hieruit blijkt een aansluitende methode en goede randvoorwaarden noodzaak.

Inzet vakleerkracht

De Maten heeft er voor gekozen om voor een dag in de week een vakleerkracht in te zetten. Alle kinderen krijgen hierdoor een keer in de week les van een specialist die geschoold is voor het signaleren van bewegingsvaardigheden en extra bekwaam is om kinderen een beter bewegingsaanbod aan te reiken. De Maten zet hiermee een flinke stap in de goede richting.