Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 maart 2008

Yvonne van Rooy positief over vrouwen in hoger onderwijs afgelopen 10 jaar

Aantal vrouwelijke hoogleraren in Utrecht verdrievoudigd

Het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit Utrecht is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. In 1997 was nog geen 6% van de Utrechtse hoogleraren vrouw, in 2007 dit percentage gestegen naar bijna 18%. Met 37 vrouwelijke hoogleraren neemt de Universiteit Utrecht landelijk de tweede plaats in, na de universiteit van Amsterdam. Dit zegt collegevoorzitter Yvonne van Rooy tijdens haar toespraak ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Van Rooy constateert wel dat speciale acties nodigen blijven om de grote achterstand van vrouwen in de hoogste functies in te lopen.

Speerpunten van de Universiteit Utrecht

Het vergroten van het aandeel vrouwen aan de wetenschappelijke top is een van de speerpunten van de Universiteit Utrecht. Zo is er een Mentoring and Coaching programma voor jong vrouwelijk talent in de wetenschap dat het aantal deelnemers naar 40 zag verdubbelen in enkele jaren. Sinds het midden van de jaren tachtig is er binnen de Universiteit Utrecht bovendien een vrouwennetwerk actief, dat zich inzet om de ondervertegenwoordiging van vrouwen te verkleinen. In Utrecht is inmiddels meer dan de helft van de promovendi vrouw. Ook bij directeuren en managers van de universiteit is het aandeel vrouwen in de top (salarisschaal 16+) toegenomen: van 1 vrouw op 7 mannen 1997 naar 3 vrouwen op 6 mannen in 2007.

Bèta niet langer mannenwereld

De wereld van de harde bètavakken gold jarenlang als een typische mannenwereld, maar ook hierin is in Utrecht een kentering gekomen. Tien jaar geleden bleef de instroom van vrouwen voor een bèta-bacheloropleiding nog steken op 20%. Inmiddels is dit tot bijna 40% toegenomen.

Glazen plafond nog niet doorbroken

Volgens Van Rooy heeft de Universiteit Utrecht de afgelopen tien jaar veel bereikt, maar ze vindt niet dat het glazen plafond is doorbroken. 'We doen onszelf als Universiteit Utrecht tekort als we talent niet nog beter benutten. Er is veel jong vrouwelijk potentieel.'

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (06) 23907296, l.koks@uu.nl