Partij van de Arbeid

Actieplan jeugd en drugs

07-03-2008 03:45

PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester wil dat jongeren met een drugsprobleem makkelijker geholpen kunnen worden. Ze heeft daarom in het debat over het drugsbeleid voorgesteld dat er voor die jongeren een laagdrempelig inlooppunt op school of in het dorpshuis komt.

Momenteel zijn er al speciale ontwenningsklinieken voor jongeren van twaalf en dertien jaar die zwaar in de problemen zitten doordat ze (meerdere) drugs gebruiken, al dan niet in combinatie met alcohol. De drempel om zon kliniek te bezoeken is volgens Bouwmeester echter te hoog en zij pleit daarom voor laagdrempelige inlooppunten. Hulpverleners kunnen de jongeren daar gericht behandelen. Daardoor krijgen ze ook meer zicht op de reden van het drugsgebruik van de jongeren en kunnen zij meer aan preventie doen, aldus Bouwmeester.

Actieplan
Bovendien wil Bouwmeester dat er een actieplan jeugd en genotsmiddelen komt. Het actieplan heeft als doel te komen tot een laagdrempelig aanbod van preventie en behandeling van problematisch drank- en drugsgebruik bij jongeren. Er zal in eerste instantie een onderzoek moeten komen naar de aard, omvang en oorzaken van gebruik bij jongeren. Vooral als je weet wat de oorzaak is van het gebruik, dan kun je daar de preventie en behandeling op afstemmen.

Bouwmeester vindt het ook erg belangrijk dat het kennisniveau van professionals wordt opgenomen in het actieplan. Minister Klink van Volksgezondheid heeft toegezegd dit te doen. Huisartsen en leraren signaleren de problemen momenteel niet bij jongeren. Als ze het al signaleren, dan weten ze niet waar ze heen moeten. Het aanbod en de kennis van professionals moet in het actieplan worden opgenomen, aldus Bouwmeester.

Handhaving overlast
In het debat heeft Bouwmeester ook aandacht gevraagd voor de handhaving van de overlast. Als een coffeeshop te veel overlast veroorzaakt, dan moet hij gewoon dicht. De gemeenten moeten gewoon handhaven. Ik heb gevraagd of de minister voldoende mogelijkheden heeft om op te treden tegen de overlast en er op aangedrongen dat dit ook gebeurt.

De minister heeft bovendien in het debat toegezegd een onderzoek te laten doen naar de effecten van het drugsbeleid van de afgelopen jaren.