Gemeente Groningen


vrijdag 7 maart 2008:
Gemeente Groningen organiseert Masterclass "Licht op Openbare Ruimte"

Verlichting van de openbare ruimte raakt aan belangrijke maatschappelijke thema's als veiligheid, leefbaarheid en energiebesparing. Energieonderneming Nuon helpt gemeenten met het opstellen en realiseren van een lichtplan dat met deze thema's rekening houdt. Door `slim verlichten' kunnen gemeenten op jaarbasis de uitstoot van tonnen CO2 voorkomen. Daarmee kan de gemeentelijke energienota flink naar beneden. Tijdens de Masterclass "Licht op Openbare Ruimte" die komende dinsdagmiddag plaatsvindt in het Groninger Museum, zal de gemeente Groningen haar innovatieve en duurzame ambities toelichten. Daarnaast toont de gemeente Groningen de resultaten van goed `Licht in de Openbare Ruimte' door consistent beleid.

U bent van harte welkom op de Masterclass "Licht op de Openbare Ruimte". Locatie: Groninger Museum, Museumeiland 1 in Groningen. Opening: 15.00 uur. Einde bijeenkomst: 20.00 uur.

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Nuon-dochter Dynamicom laat de gemeente Groningen zien hoe verlichting gebruikt kan worden om een veilige, comfortabele openbare ruimte te creëren. Energiebesparing en CO2-reductie zijn hierbij belangrijke speerpunten. Daar waar het mogelijk is wil de gemeente Groningen op een gefaseerde wijze overschakelen naar het dimmen van openbare verlichting. Dynamicom zet moderne innovaties in om grootschalig CO2-reductie en energiebesparing te realiseren. Voor de Masterclass "Licht op Openbare Ruimte" zijn de colleges van B&W uit de provincies Groningen en Drenthe en de leden van het Energie Convenant Groningen uitgenodigd.

Uit onderzoek van Nuon blijkt dat er grote stappen gemaakt kunnen worden op het gebied van energiebesparing in de openbare ruimte. Zo kan het vervangen van bestaande armaturen en lampen door technisch nieuwere systemen een besparing van maar liefst acht procent opleveren. Met het dimmen van verlichting op plekken waar variabele verlichting mogelijk is, bijvoorbeeld afhankelijk van de verkeersintensiteit, kan drie procent worden bespaard. En door selectief te zijn in wat er wel of niet verlicht is, slim schakelen, nog eens één procent. Op jaarbasis kunnen deze maatregelen samen een besparing opleveren van elf procent of ruim 47.000 ton CO2.

Besparingsmogelijkheden
Als de gemeente Groningen gebruik zou maken van alle mogelijkheden ten aanzien van het dimmen van openbare verlichting, dan is een besparing van 745 ton CO2 per jaar mogelijk. Tijdens de Masterclass kunnen de aanwezigen komende dinsdagmiddag 11 maart hier meer inzicht in krijgen.