Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ook vroedvrouwen leggen zorggrens bloot (07/03/08)

De taalgrens is ook een zorggrens. Dat wordt vandaag opnieuw bewezen door het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op de parlementaire vraag van N-VA Senator Louis Ide over de uitgaven van het RIZIV voor vroedvrouwen. Het antwoord krijgt ook ruim aandacht in het vakblad De Huisarts.

Uit het antwoord van minister Onkelinx blijkt dat vroedvrouwen in Vlaanderen anders werken dan hun collegas in Brussel en vooral Wallonië. Terwijl de klemtoon in het zuiden van het land ligt op vroedvrouwenzorg in het ziekenhuis, stelt men vast dat Vlaamse vroedvrouwen relatief meer aan thuiszorg doen. Een ander frappant verschil is dat men in Franstalig België meer aan prenatale zorg doet, terwijl men in Vlaanderen een nadruk merkt op postnatale zorg. Gemiddeld blijft een Waalse vrouw ook langer in het ziekenhuis na een bevalling dan een Brusselse of Vlaamse. In Wallonië en Brussel worden de uitgaven tevens meer gedaan op zon- en feestdagen dan in Vlaanderen.

In een ruk werd ook de vraag gesteld naar het aantal keizersneden per gewest. Daaruit bleek dat het aantal keizersneden voor 2006 en het eerste semester van 2007 in alle gewesten gestegen was met maar liefst 75%, daar waar een normale stijging amper 0,5% bedraagt. Daar is geen enkele plausibele verklaring voor en dat wordt ook bevestigd door bronnen binnen het RIZIV. Er is een stijging in 2006 en 2007 maar belange niet van deze orde. Het is hemeltergend dat een minister zich geen vragen stelt bij exuberante cijfers waarvan men meteen vermoedt dat ze fout zijn. Het is nog erger als je bedenkt dat op basis van foute cijfers verkeerde conclusies getrokken kunnen worden en een beleid zou kunnen uitgestippeld worden dat zijn doel compleet mist. Het is ver gekomen als mensen met zon verantwoordelijkheid foute informatie verschaffen aan parlementairen. Hoe kunnen die dan optimaal hun controlefunctie uitoefenen?

Er zijn veel verschillen en het is al lang geen toeval meer dat deze allen samen vallen met de taalgrens als zorggrens. Het is nog maar eens een indicatie dat beide landsdelen de kans moeten krijgen om elk zelf hun gezondheidsbeleid uit te tekenen zoals ook de academici in hun staatshervorming (Knack 5 maart 2008) naar voren schuiven.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be