Gemeente Oldenzaal


Overeenstemming tussen gemeente en eigenaar over Roosboer

gepubliceerd op : 7-3-2008

De gemeente Oldenzaal en de eigenaar van voormalige boerderij "De Roosboer" hebben overeenstemming bereikt over sloop en herbouw van het object. Afgesproken is dat de boerderij herbouwd gaat worden en dat de bijbehorende vakwerkschuur wordt gerestaureerd. De buurt wordt komende week geïnformeerd over de plannen.

De Roosboer, een boerderij in het stadspark tussen de wijken De Essen en De Graven Es, is in 2002 door de gemeente verkocht aan de huidige eigenaar. De gemeente en de eigenaar verschilden sindsdien van mening over de sloop en herbouwplannen. De gemeenteraad heeft vooruitlopend op de verkoop in 2002 bepaald dat de boerderij vanwege de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde in dezelfde stijl moet worden herbouwd als de huidige boerderij.

Het nu bereikte akkoord voorziet hier grotendeels in. De eigenaar verplicht zich een jaar na de vergunningverlening de bouw te hebben afgerond en de woning gedurende vijf jaar zelf te bewonen. Bij niet nakoming geldt een boeteclausule. De 19-eeuwse vakwerkschuur wordt gerestaureerd en op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Voor wat betreft de ontsluiting van de woning is gekozen voor ontsluiting via het zogeheten Eikenlaantje naar de parallelweg aan de Operalaan. Afgesproken is dat de gemeente een vergoeding aan de familie betaalt als bijdrage in eerder gemaakte (leges-)kosten. De door beide partijen aanhangig gemaakte gerechtelijke procedures zullen worden ingetrokken.

In de afgelopen jaren is de vervallen boerderij tot ongenoegen van onder meer buurtbewoners onder meer doelwit geworden van vandalisme. Wethouder Rob Welten is blij dat er een einde komt aan een lange periode van onzekerheid. "De buurt heeft jarenlang gevraagd om iets te doen aan een lelijke vlek in hun woonomgeving. Het is goed dat er nu duidelijkheid is", aldus de wethouder.

De buurtbewoners kunnen dinsdag 11 maart tijdens een informatiebijeenkomst kennis nemen van de bouwplannen en de geplande ontsluiting. De gemeente en de architect geven een toelichting. De bijeenkomst wordt gehouden in wijkcentrum Het Blikpunt en begint om 19.30 uur.