B EN W BERICHTEN 2008 - 09 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 4 maart

Burgemeester

1. (04-03) Het college stelt op maandag 10 maart van 17.30 tot 19.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van de Rotterdam Running Ambassadors. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer.

2. (04-03) Het college stelt op donderdag 13 maart van 17.00 tot 19.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van net afgestudeerde MBA- en Executive MBA-studenten van de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam. Burgemeester Opstelten treedt hierbij op als gastheer. De ontvangst is bedoeld om de samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de RSM Erasmus Universiteit te verstevigen.

3. (04-03) Burgemeester en wethouders stellen op maandag 21 april van 19.00 tot 22.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de ScholenAward, die ter gelegenheid van het Bevrijdingsfestival 5 mei wordt overhandigd. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer en is ook juryvoorzitter.

4. (04-03) Het college stemt ermee in dat op maandag 10 maart, 7 april, 2 juni, 6 oktober en 3 november van 12.45 tot 13.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis lunchconcerten worden gehouden. Er vinden ook avondconcerten plaats en wel op woensdagavond 26 maart, 14 mei, 25 juni en 19 november van 20.15 tot 22.00 uur.

5. (04-03) Het college heeft een raadsbrief vastgesteld waarin wordt voorgesteld een motie van de heer T.S.J. Cornelissen (SP) over de geschiedschrijving van de Rotterdamse dorpen als afgedaan te beschouwen.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (04-03) Het college stelt de gemeenteraad voor om de openbare basisscholen Nelson Mandela en Tweebos te laten fuseren. Dit is in overeenstemming met het verzoek van de stichting Bestuur openbaar onderwijs Rotterdam (sBOOR). Het gemiddelde aantal leerlingen op een openbare basisschool moet tenminste 184 zijn. Door een leerlingdaling is dat niet meer het geval op deze scholen. Door deze twee scholen te laten fuseren, kunnen beide locaties open blijven.

2. (04-03) De wethouder jeugd, gezin en onderwijs brengt van 29 maart t/m 4 april een bezoek aan Sjanghai met een delegatie van de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving en vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs, ROC Zadkine en de hogescholen Rotterdam in InHolland. De wethouder zal in Sjanghai een conferentie over o.a. beroepsonderwijs en arbeidsmarkt openen, verschillende scholen en opleidingsinstituten bezoeken en zijn collega in Sjanghai ontmoeten.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (04-03) Het college gaat akkoord met het werkbezoek van de wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte aan zusterstad Havana van 10 tot 12 maart 2008. De wethouder bezoekt Cuba omdat dit jaar de zusterstadrelatie tussen Rotterdam en Havana 25 jaar bestaat. Dit wordt gevierd met een honkbalwedstrijd. Een handelsmissie van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering is tegelijkertijd op het Caraïbische eiland.

2. (04-03) Het college stelt de raad voor om de motie Pastors over 'statiegeld' voor bouwplaatsen om schade te voorkomen als afgedaan te beschouwen. Juridisch gezien is de het statiegeldsysteem niet mogelijk, omdat een gemeente geen financiële drempel mag opwerpen voor vergunningverlening. Bovendien zijn er voldoende civielrechtelijke en publiekrechtelijke middelen om gewenste resultaten af te kunnen dwingen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (04-03) Het college heeft ingestemd met het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan Katendrecht Zuid. Het bestemmingsplangebied omvat het zuidelijke deel van de wijk Katendrecht en maakt onderdeel uit van de deelgemeente Feijenoord. Het plangebied wordt begrensd door het water van de Maashaven, de Nieuwe Maas, de Katendrechtsestraat en de Brede Hilledijk tot aan het Siloplein. Tijdens de periode dat het plan ter inzage ligt, kan iedereen zowel mondeling als schriftelijk zienswijzen indienen bij de raad.

2. (04-03) Het college heeft de heer ir. R. Winkel voorgedragen als architectlid van de Commissie voor Welstand en Monumenten voor een termijn van drie jaar, die per direct ingaat. In Rotterdam heeft de heer Winkel een aantal spraakmakende gebouwen gerealiseerd, waaronder het recentelijk opgeleverde Jobsveem en het RTV Rijnmond gebouw.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (04-03) Het college heeft een brief vastgesteld aan het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam met een advies over de tracévergelijking voor de Ridderkerklijn. Het dagelijks bestuur van de stadsregio had daarom gevraagd. Het college heeft positief geadviseerd over voorkeurstracé.

2. (04-03) Het college heeft besloten alle aanbevelingen voor de Rotterdamse Klokkenluiderregeling uit de evaluatie over te nemen en uit te voeren in 2008. In het onderzoek zijn onder andere ruim 20 Rotterdamse vertrouwenspersonen integriteit (VPI) en 7 melders geïnterviewd. De Klokkenluiderregeling maakt het mogelijk om interne vermoedens van misstanden te melden. De conclusie is op hoofdlijnen dat de regeling voldoet en slechts op een paar onderdelen aanpassing vergt. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat ten onrechte soms de regeling niet wordt gevolgd. Met de aanpassingen wordt de regeling aangescherpt en via training en communicatie onder de aandacht gebracht bij de verschillende betrokkenen.

3. (04-03) Het college heeft de Administratieve Organisatie rond het vernieuwde Parkeerfonds vastgesteld en besloten het Integraal mandaat- en volmachtbesluit aan te passen aan de nieuwe ontstane situatie. Hierdoor blijft de directeur dS+V gemandateerd tot het afdoen van zogenaamde 'parkeereiscontracten'.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (04-03) Het college van B en W heeft besloten met terugwerkende kracht tot 1mei 2007 de algemeen directeur Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting te machtigen om binnen de gemeente budgetten uit het Programma Pact op Zuid toe te wijzen. Aan de toekenning zijn voorwaarden verbonden waaronder diensten en deelgemeenten gebruik kunnen maken van deze regeling.

2. (04-03) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de stichting Loket Internationale Stages een subsidie van E100.000,- ter beschikking te stellen. De stichting kan hiermee de persoonlijke ontwikkeling, internationale oriëntatie en het wereldburgerschap van autochtone en allochtone jongeren (mbo- en hbo studenten) bevorderen en verder ontwikkelen.

Schriftelijke vragen

(04-03) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. raadslid Z. Baran (PvdA) over fraude door spookstudenten. . raadslid R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) over harddrugsgebruik op middelbare scholen. . raadslid Pastors (Leefbaar Rotterdam) over Dominicanen en Antillianen in opvanginstellingen. . raadslid C.G.J. Verbrugge (PvdA) over de eventuele ontdemping van de Binnenrotte. . raadsleden E.P. van Heemst, J. de Jong en C.G.J. Verbrugge (PvdA) over een gentlemen's agreement met betrekking tot het Havenstandbeeld. . raadslid L.P.M. de Kleijn (SP) over een WBR-brief aan bewoners Van Oldenbarneveltstraat. . raadslid H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over het open houden van speeltuinen en Duimdroppen in de stad. . raadsleden P.M. Wijntuin (PvdA) en P. van Heemst (PvdA) over een kabinetsbesluit om het dragen van boerka's in de openbare ruimte te verbieden. . raadslid A. Bonte (Groenlinks) over de fietstunnel onder de Doenkade. . raadslid R. Moti (PvdA) over het intrekken van geautomatiseerde kwijtschelding in verband met het bezit van een brom- of snorfiets. . raadslid H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over fraude met invalideparkeerkaarten. . raadslid S. Belhaj (D66) over het voorgenomen paddoverbod.


---- --