Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Internationale innovatieprijs voor Nederlandse technologie

Meltfit One van NLISIS Chromatography wint zilver tijdens PittCon

NEW ORLEANS, 6 maart 2008 - NLISIS Chromatography heeft vandaag de zilveren award gewonnen bij de prestigieuze Annual Editor's Choice Award van PittCon. Dit is de belangrijkste internationale vakbeurs voor analytische chemie, met ruim 20.000 bezoekers, circa 1.100 exposanten en 250 journalisten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de verzamelde internationale vakpers voor analytische chemie. In totaal waren 25 producten genomineerd. NLSIS (spreek uit als 'analysis') heeft de tweede prijs gewonnen met de Meltfit One, een volledig nieuwe en gebruiksvriendelijke technologie voor het koppelen van capillaire kolommen.

De Meltfit One lost een bekend probleem onder analisten op, die veel moeilijkheden ervaren bij het koppelen van capillaire kolommen. Moderne scheidingssystemen maken regelmatig gebruik van gekoppelde kolommen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij geavanceerde toepassingen, zoals GCxGC, maar ook in standaardsituaties waarbij een simpele voorkolom of een 'retention gap' aan de analytische kolom wordt bevestigd. Het koppelen van capillaire kolomen wordt door veel analisten moeilijk gevonden, waardoor lekkage ontstaat, analyses mislukken en kostbare tijd verloren gaat.

Het nieuwe koppelinstrument lost de problemen volledig op met behulp van een uniek klein glasbuisje, dat als een tweede huid strak om de kolommen heen komt te liggen. Dit gebeurt door een combinatie van verwarming en luchtdruk, waardoor de kolom in het buisje wordt gefixeerd. Hierdoor is er absoluut geen ruimte meer voor dood volume of lekkages. Het maken van de koppelingen kost niet meer dan twee minuten en is zeer eenvoudig uit te voeren, in tegenstelling tot de gangbare huidige oplossingen.

De jury was vrijwel unaniem in haar oordeel en was zeer te spreken over het innovatieve karakter van het product en de organisatie. Wil van Egmond, directeur van NLISIS Chromatography, is zeer blij met de erkenning van de internationale vakjury. "Chromatografie wordt al ruim vijftig jaar met veel succes toegepast. Ondanks deze volwassen status kent de techniek nog talloze praktische onvolkomenheden, waardoor analyses onnodig moeilijk en onbetrouwbaar zijn."

NLISIS is twee jaar geleden in Veldhoven opgericht door Wil van Egmond, oud-directeur van ATAG GL, om deze onvolkomenheden stuk voor stuk weg te werken. De organisatie heeft zeven partners waaronder Simac, Total Support en Limetree Business Refreshment. Van Egmond: "De Meltfit One is het eerste tastbare bewijs van onze missie, die zal resulteren in succesvollere en meer betrouwbare analyses en lagere gebruikskosten. Deze prestigieuze award is een geweldige beloning voor al het ontwikkelwerk van de afgelopen twee jaren en een belangrijke erkenning van het marktpotentieel voor de Meltfit One." De Meltfit One wordt deze zomer in de markt uitgeleverd.



Ingezonden persbericht