Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Eerder maaien redt karekietnesten

7 maart 2008

In de Lange Bretten, een oud veenweidegebied in Geuzenveld-Slotermeer nestelt ieder jaar het zangvogeltje de kleine Karekiet. Door de afspraak de sloten eerder te maaien worden de onzichtbare nesten van de karekiet behouden.

De samenwerking tussen de Vogelwerkgroep Amsterdam, stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en Waternet voorkomt dat de nesten van de karekiet, tijdens het maaien, kapot worden gemaakt. Op die manier wordt voldaan aan de eisen van de Flora- en Faunawet. `Het is goed te constateren dat door samenwerking de broedplaatsen die we nog hebben in Amsterdam, beschermd worden', aldus Edial Dekker van de Vogelwerkgroep Amsterdam. Volgens Tys de Ruiter, portefeuillehouder Beheer, is de Lange Bretten een uniek voormalig veenweidegebied uit de middeleeuwen waar veel vogels in het voorjaar nestelen. kleine-karekiet.jpg (10 Kb)
Zo ook de kleine karekiet, een zangvogeltje dat in centraal Afrika overwintert en in het voorjaar in Nederland bijna onzichtbaar in het riet nestelt. Martijn van Vliet, waterbeheerder bij Waternet: "Een groot gedeelte van het gebied is zogenaamde `natte natuur'. Waternet is verantwoordelijk voor het op peil houden van het oppervlaktewater. De sloten die een waterafvoerfunctie hebben moeten daarom regelmatig gemaaid worden. Door eerder te maaien gaan de vogels nestelen in het achterliggende gebied waar niet gemaaid wordt".