Time : 11:47:22
Date : 07 March 2008
Sender Name: VVI

VVI blij met uitspraak Grondwettelijk Hof inzake subsidie-onderscheid rusthuizen

Volgens het Grondwettelijk Hof hebben commerciële rusthuizen (uitgebaat door een BVBA) geen recht op dezelfde overheidssteun als de non-profit (openbare en private) instellingen. Dat staat te lezen in het arrest van 4 maart 2008 met betrekking tot de animatie-subsidie in rusthuizen. Dit arrest beantwoordt de prejudiciële vraag die de Raad van State stelde n.a.v. het beroep tot nietigverklaring van een Besluit van de Vlaamse regering m.b.t. de animatiesubsidie in de rusthuizen, ingesteld door een groep van commerciële initiatiefnemers en dit naar aanleiding van de verplichte animatiefunctie in rusthuizen.

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) volgt dit dossier met aandacht. Deze uitspraak bevestigt dat een overheid wel degelijk een sociale politiek kan voeren.

Een sociale politiek richt zich op die voorzieningen die hun opbrengsten steeds opnieuw investeren in kwalitatieve zorg en financiële toegankelijkheid voor de bewoners, en in betere werkomstandigheden voor hun medewerkers. Bij commerciële initiatieven wordt de winst uitgekeerd aan de investeerders. Overigens zijn er andere bedrijfsvoordelen waarvan commerciële actoren in de ouderenzorg wegens hun beheersstatuut wel kunnen genieten, en non-profit ouderenzorgvoorzieningen niet.

Het Grondwettelijk Hof argumenteerde dat in het geval van de non-profit voorzieningen het algemeen belang wordt gediend, terwijl bij commerciële initiatieven niet het algemeen belang, maar het winstbelang van de uitbater wordt gediend. Daarom mag de overheid volgens het Hof een minder voordelige subsidieregeling geven aan commerciële rusthuizen.