Bonnefanten Museum Maastricht


Palazzo

Het verzamelen van Vroeg-Italiaanse kunst in Nederland (1900-1940)

Open vanaf 7 maart 2008 /
Preview en persontvangst: 6 maart 2008

In het kader van Rijksmuseum Maastricht - de alliantie tussen het Bonnefantenmuseum en het Rijksmuseum Amsterdam - is vanaf 7 maart 2008 in het Bonnenfantenmuseum een grote presentatie vroeg-Italiaanse kunst te zien, getiteld Palazzo. Centraal staat de belangrijke Nederlandse verzamelaar van Italiaanse Renaissance-kunst, Prof. Dr. Otto Lanz (1865-1935). Zijn omvangrijke collectie belandde na de Tweede Wereldoorlog voor een groot gedeelte in het Rijksmuseum Amsterdam; een ander deel kwam eind jaren '80 terecht in het Bonnefantenmuseum. Werken uit de Lanz-verzameling worden in deze semi-permanente presentatie aangevuld met kunst uit collecties van andere verzamelaars die in het interbellum in Amsterdam actief waren, zoals bijvoorbeeld de zakenman Edwin vom Rath en de bankier Fritz Mannheimer. Palazzo schetst dan ook een levendig beeld van het Nederlandse kunst- en verzamelklimaat van die periode.

Vroeg-20ste-eeuwse kunstverzamelaars in Europa en Amerika richtten hun huizen in als eigentijdse Italiaanse palazzi in Renaissance stijl; ze waren aangekleed met een bonte mengeling van allerlei kunstvoorwerpen: schilderijen, beelden, meubelen, stuccoreliëfs, zilver en brons. Palazzo gunt bezoekers een blik in die wereld van overdadige interieurs. Tegelijkertijd krijgt de bezoeker een idee van het kwaliteitsniveau van dergelijke collecties, waarin absolute meesterwerken en grote namen naast decoratieve kunstwerken en zelfs evidente vervalsingen voorkwamen. In die zin weerspiegelen de collecties van Lanz en anderen ook de kennis van de Italiaanse kunst in de jaren voor de tweede Wereldoorlog en laten ze tevens zien hoe belangrijk Amsterdam in die tijd was als centrum van de internationale kunsthandel.
Onder de topstukken die in Palazzo getoond zullen worden zijn werken van Veronese, Sano di Pietro, Lorenzo Monaco, een aantal leerlingen van Leonardo da Vinci én Lanz' favoriete kunstenaar: Tintoretto. In de semi-permanente presentatie is verder een centrale plaats weggelegd voor belangrijke thema's uit de kunst van de Italiaanse Middeleeuwen en Renaissance, zoals Maria met Christuskind, het portret en mythologische figuren uit de klassieke oudheid.

De collectie Lanz
Een centrale positie in de presentatie is weggelegd voor Otto Lanz (1865-1935), geboren in Zwitserland, waar hij werd opgeleid tot arts. In 1902 werd hij tot hoogleraar plastische chirurgie aan de Universiteit van Amsterdam benoemd. Naast een grote reputatie als chirurg verwierf Lanz bekendheid als kenner en gepassioneerd verzamelaar van Italiaanse Renaissance kunst. Een deel van zijn collectie werd in 1940 tentoongesteld in het Rijksmuseum Amsterdam, totdat deze in 1941 door de Duitse bezetters werd aangekocht van Lanz' erven ten behoeve van Hitler's Führermuseum. Na de oorlog keerde de collectie terug naar Nederland. In de jaren '50 van de vorige eeuw werd een deel ervan verkocht en raakte verspreid over de wereld. Palazzo toont een ruime selectie uit het deel dat indertijd in het Rijksmuseum Amsterdam terechtkwam, tezamen met die werken die reeds langer in Maastricht getoond worden. Al sinds 1987 toont het Bonnefantenmuseum een overzicht vroeg-Italiaanse schilderkunst, waarin ook werken afkomstig uit de Lanz-collectie.

Rijksmuseum Maastricht
Palazzo is de eerste grote presentatie in het kader van de unieke alliantie tussen Rijksmuseum Amsterdam en Bonnefantenmuseum Maastricht, die in maart 2007 werd beklonken voor de periode van 2008-2012. Het afgelopen jaar was als eerste vingeroefening al een selectie van bronssculptuur uit het Rijksmuseum te zien getiteld From Vulcan's forge. Onder de naam Rijksmuseum Maastricht bundelen beide musea krachten waar het gaat om collecties en expertise. Concreet biedt Rijksmuseum Maastricht een podium aan Zuid-Nederlandse beeldhouw- en schilderkunst tot ca. 1625 én aan Vroeg-Italiaanse kunst uit dezelfde periode.

Projectleiding: Kris Schiermeier (Rijksmuseum Amsterdam), Lars Hendrikman (Bonnefantenmuseum Maastricht)
Concept en samenstelling van de presentatie Palazzo: Frits Scholten en Duncan Bull (Rijksmuseum Amsterdam); met dank aan Fee van het Veen.
Publicatie: Fee van 't Veen.


---
Noot voor de pers:
Beeldmateriaal is beschikbaar via www.bonnefanten.nl/pers.

Persontvangst:
Op 6 maart 2008 zal in het Bonnefantenmuseum een persontvangst plaatsvinden. Noteert u deze datum nu reeds in uw agenda? Eind januari ontvangt u van ons hiervoor het programma en de uitnodiging. Uiteraard verzorgen wij voor liefhebbers wederom vervoer van en naar de TEFAF.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bonnefantenmuseum Maastricht
Esther Saris
Tel. +31 (0)43 329 01 09
gsm: 06 21 58 23 42
pressoffice@bonnefanten.nl

of met

Rijksmuseum Amsterdam
Boris de Munnick
Tel: +31 (0) 20 674 71 71
gsm: 06 22 978 444
b.de.munnick@rijksmuseum.nl