Universiteit van Amsterdam

Nieuwe stedelijkheid van Zuidas komt nog niet van de grond


Promotie Planologie


vrijdag 7 maart, 10.00 uur

Stan Majoor onderzocht drie grootschalige projecten die een nieuwe stedelijke ruimte aan de rand van de stad moeten worden met een belangrijke concentratie van kantoren, woningen en winkels: de Zuidas in Amsterdam, Ørestad in Kopenhagen en Forum in Barcelona. In hedendaagse stedelijke gebieden zijn dergelijke projecten belangrijke pijlers in de economische concurrentie tussen steden. Er gaan vele miljarden euro s in om en ze worden intensief gepromoot en bekritiseerd. Majoor analyseerde de totstandkoming van deze projecten vanuit de vraag of het lukt hier interessante nieuwe stedelijke ruimtes te ontwikkelen die meer zijn dan alleen een concentratie van kantoorkolossen. Hij deed dit door te kijken naar de processen van coalitievorming van partijen rond bepaalde inhoudelijke beelden van deze projecten en de organisatie van de besluitvorming. Majoor onderzocht of een initieel idee van nieuwe stedelijkheid dat aanwezig was in deze projecten zich heeft ontwikkeld tot een sociale norm die het gedrag van de handelende partijen (overheden, projectontwikkelaars, gebruikers) duurzaam heeft beïnvloed. Hij concludeert dat de nieuwe stedelijkheid nog niet zo erg van de grond komt. Het is een innovatief idee dat ook veel steun vindt, maar de plannen hangen onvoldoende samen met de manier waarop deze projecten tot stand komen. Dit komt door de manier waarop beeld- en coalitievorming plaatsvindt in deze projecten: deze is veelal gesloten en weinig innovatief. Ook de particuliere inbedding is soms erg nauw, waardoor projecten ontstaan waar weinig vraag naar is. Majoor pleit voor een betere verbondenheid van dergelijke projecten met hun maatschappelijke omgeving en meer gepolitiseerde besluitvorming.

Dhr. S.J.H. Majoor: Disconnected Innovations. New Urbanity in large-scale development projects: Zuidas Amsterdam, Ørestad Copenhagen and Forum Barcelona. Promotor is dhr. prof. dr. W.G.M. Salet.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.