Universiteit van Amsterdam

Oorlogsrecht van toepassing op terreurbestrijding


Promotie Rechtsgeleerdheid


vrijdag 7 maart, 14.00 uur

Paul Ducheine deed onderzoek naar militair geweldgebruik in terreurbestrijdingsoperaties. Wanneer kan een staat met behulp van zijn strijdkrachten terrorisme bestrijden, en onder welke juridische regels valt dit optreden? Ducheine analyseerde de nationale en internationale grondslagen voor militair optreden en de van toepassing zijnde rechtsregels voor de Nederlandse krijgsmacht. Hij concludeert dat een terreurgroep kan gelden als pleger van een gewapende aanval in de zin van artikel 51 van het VN-Handvest, waarna een getroffen staat bij wijze van zelfverdediging mag reageren. Ook meent Ducheine dat het oorlogsrecht van toepassing kan zijn op de operatie tegen een terreurgroep als deze zich in een derde staat ophoudt en op gevechtssituaties in vredesmissies. Daarnaast stelt Ducheine dat mensenrechtenverdragen van toepassing kunnen zijn op nationale en extraterritoriale terreurbestrijdingsoperaties. In het buitenland is dat zeker het geval wanneer er sprake is van effectief gezag over personen (aanhouding, detentie) of effectief gezag over een gebied (bijvoorbeeld vanwege bezetting). Ducheine wijst preventieve zelfverdediging (de Bush-doctrine ) af.

Dhr. P.A.L. Ducheine: Krijgsmacht, Geweldgebruik & Terreurbestrijding. Een onderzoek naar juridische aspecten van de rol van strijdkrachten bij de bestrijding van terrorisme. Promotor is dhr. prof. dr. T.D. Gill.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.