Politie Zuid-Holland-Zuid

Grote brand in bedrijfspand Hardinxveld-Giessendam

Hardinxveld-giessendam, 07-03-2008 o Op industrieterrein De Peulen aan de Nijverheidsstraat heeft donderdagavond 6 maart een zeer grote brand gewoed. Omstreeks 21.25 uur werd de brand opgemerkt door een omwonende. Het betrof een bedrijfspand waarin verschillende bedrijven zijn gevestigd. Op het moment dat de brand uitbrak, waren in een nabijgelegen bedrijfsunit twee personen aanwezig die zichzelf op tijd in veiligheid wisten te brengen. Zij hadden rook ingeademd en werden om die reden ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Gelukkig mankeerden ze niets.

De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden. De bestrijding werd bemoeilijkt door het niet goed kunnen bereiken van de brandhaard die zich concentreerde in een van de bedrijven waarin polyester lag opgeslagen. Hierdoor had de brandweer enkele uren nodig om de brand onder controle te krijgen. Vanwege de rookontwikkeling werden er door de brandweer metingen verricht om te bezien of er sprake was van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Dit bleek gelukkig niet het geval. Vanwege mogelijke overslag van de brandhaard naar ander bedrijfsunits moest uit voorzorg een aantal bewoners aan de Buitendams hun woning verlaten. Omstreeks 01.00 uur s nachts werd het sein brand meester gegeven en mochten deze bewoners terugkeren naar hun woning.

Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen. Om een beeld van de schade te krijgen, is stichting Salvage ingeschakeld. Samen met de eigenaren van de bedrijfsunits zullen zij de precieze schade inventariseren. Namens de gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn in de directe omgeving van de brand omwonenden geïnformeerd over het incident en de daarbij vrijgekomen rookontwikkeling. In de loop van vrijdag 7 maart zal door de Unit Forensische Opsporing van de Politie Zuid-Holland-Zuid onderzoek verricht worden naar de oorzaak van de brand.