Vopak NV

Koninklijke Vopak N.V.

Persbericht

Vopak: bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten over 2007 stijgt met 24% tot EUR 272,9 miljoen

Rotterdam, 7 maart 2008

Kernpunten 2007:

In miljoenen EUR 2007 2006 %

Opbrengsten uit dienstverlening 853,0 778,1 + 10

Bedrijfsresultaat 292,2 216,6 + 35 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 272,9 220,9 + 24

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 181,1 129,4 + 40 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen exclusief bijzondere posten 163,5 122,2 + 34

Winst per gewoon aandeel 2,90 2,08 + 39 Winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten 2,62 1,96 + 34


· Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen stijgt met 40% tot EUR 181,1 miljoen (2006: EUR 129,4 miljoen) en de winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten stijgt met 34% tot EUR 2,62 (2006: EUR 1,96).
· Vopak voegt in 2007 878.000 kubieke meter (cbm) opslagcapaciteit toe aan haar wereldwijde netwerk en stoot 268.100 cbm af. Daarnaast is voor 2,7 miljoen cbm in aanbouw en in aanvulling daarop werkt Vopak actief aan nieuwe concrete groeiplannen.
· Om de groei te financieren, heeft Vopak in 2007 ruim EUR 1,4 miljard aan nieuwe kredietfaciliteiten voor de lange termijn afgesloten.
· Dividendvoorstel EUR 0,95 contant per gewoon aandeel, een stijging van 27% (2006: EUR 0,75).

Vooruitzichten:

· De vraag naar opslagdiensten is onverminderd hoog in alle markten en er zijn geen aanwijzingen dat deze trend de komende jaren zal wijzigen. Gebaseerd op de huidige projecten in uitvoering, zal Vopak in de komende twee jaar wereldwijd rond 2,7 miljoen cbm aan opslagcapaciteit toevoegen, waarvan het merendeel in de loop van 2009 gaat bijdragen aan de winstgevendheid. Indien ook de projecten Vopak Bahamas Terminal en de joint venture in Estland positief worden afgerond, zal de wereldwijde opslagcapaciteit groeien naar ruim 28 miljoen cbm.
· Vopak verwacht voor 2008 een rond 10% hoger bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten. Als gevolg van de oplevering van de huidige uitbreidingsprojecten verwacht Vopak reeds een of twee jaar eerder de indicatie voor 2011 te bereiken, te weten een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van EUR 475-550 miljoen per jaar.
· Met de projecten in uitvoering, waaronder het Gate terminal project, is een investeringsbedrag gemoeid van rond EUR 1,6 miljard; voor Vopak betekent dit voor de komende jaren een netto-investering van rond EUR 450 miljoen.
---

John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V.: "In 2007 hebben we ons omvangrijke groeiprogramma consistent vervolgd en aan de focus op groei, klantgerichtheid en efficiëntie van de bedrijfsvoering met succes verder invulling gegeven. Wereldwijd hebben we met een enorme inzet en vastberadenheid gewerkt aan de uitvoering van ons omvangrijke uitbreidingsprogramma en de implementatie van onze strategische initiatieven. Dit heeft geresulteerd in de oplevering van 878.000 cbm extra opslagcapaciteit, het betreden van de groeiende LNG-markt aan de hand van het ons vertrouwde businessmodel en het realiseren van aanzienlijke efficiencyverbeteringen. Tevens hebben we de portefeuille met groeiprojecten verder kunnen uitbreiden. We plukken nu de eerste vruchten van de koers die we in 2006 hebben uitgezet hetgeen onder meer tot uiting komt in de stijging van de resultaten. We zijn dan ook vol vertrouwen dat we aan de hand van deze koers onze langetermijndoelstelling eerder zullen gaan realiseren."

Veiligheid en kwaliteit
Het aantal ongevallen resulterend in verzuimdagen gerelateerd aan de gewerkte uren (`Lost Time Injury Rate' - LTIR) is in 2007 verder gedaald van 1,9 naar 1,4 dagen per miljoen gewerkte uren. Het streven om een structurele verbetering te bereiken, wordt onverminderd voortgezet, met een tussentijdse doelstelling voor de LTIR van rond 1,0 in 2009. Verder wordt er binnen Vopak uitgebreid aandacht geschonken aan de verbetering van de procesveiligheid op de terminals. Een belangrijke maatstaf voor de procesveiligheid is het aantal productmorsingen per jaar. Er is binnen het bedrijf een grotere aandacht om ook geringe morsingen te rapporteren. Het afgelopen jaar is deze indicator mede daardoor gestegen tot een niveau van 97 morsingen (2006: 79). Een brede studie naar de oorzaken heeft inmiddels geleid tot verbeterinitiatieven om deze stijging om te buigen.

Marktontwikkelingen
In 2007 is de vraag naar opslagdiensten verder toegenomen. Dit komt mede door de continue toename van het wereldwijde gebruik van de producten die Vopak opslaat, zoals brandstoffen en chemicaliën. Een tweede, voor Vopak positieve, tendens is de toename in de afstand tussen de plaats van productie en de plaats van gebruik van de producten. Dit leidt tot meer vervoer, vooral over zee, en een toegenomen vraag naar op- en overslagdiensten in strategisch gelegen havens. Een derde element van de groei is de stijging van het gebruik van biobrandstoffen, die leidt tot een extra vraag naar opslagdiensten. Door klantgericht in te spelen op de toegenomen vraag, heeft Vopak de bezettingsgraad van haar tanks weer kunnen verhogen en daar waar de behoefte aan opslagdiensten structureel is, ondersteunt Vopak haar klanten door de capaciteit uit te breiden.

Groei
Het jaar 2007 kenmerkt zich door een voortzettende autonome groei met een lichte verhoging van de bezettingsgraad tot 96% (2006: 94%) en verdere margeverbetering. Vele groeiprojecten zijn dit jaar opgeleverd, in totaal 878.000 cbm, waarmee de wereldwijde opslagcapaciteit is toegenomen tot 21,8 miljoen cbm. Dit laatste getal is inclusief de verkoop van twee terminals van in totaal 247.800 cbm. Nieuw is onder meer een terminal in Zhangjiagang (China), die in juni 2007 in gebruik genomen is, met een opslagcapaciteit van 124.600 cbm voor chemische producten. Op de Europoort olieterminal in Rotterdam heeft de eerste oplevering van een groot uitbreidingsprogramma plaatsgevonden met 240.000 cbm nieuwe capaciteit voor stookolie. Tevens heeft de terminal in Banyan (Singapore) weer extra capaciteit kunnen toevoegen, 165.000 cbm voor chemieproducten en biobrandstoffen. Daarnaast zijn in deze periode nieuwe opslagtanks in gebruik genomen op de terminals in Australië, België, China, Korea, Mexico, Nederland, Saudi- Arabië, Thailand en de Verenigde Staten.

Daarnaast zijn de belangen in de bedrijven in Estland en Vietnam uitgebreid tot 100%.

Op basis van de toegenomen vraag van klanten heeft Vopak in deze verslagperiode weer vele nieuwe bouwplannen aangekondigd. Ultimo 2009 verwacht Vopak een opslagterminal voor olieproducten te openen in de haven van Tanjung Priok (Indonesië), samen met partner AKR. Samen met de andere projecten in uitvoering zal dit in de komende twee jaar ruim 2,7 miljoen cbm aan opslagcapaciteit toevoegen aan het wereldwijde netwerk van Vopak. Indien ook het project met de Vopak Bahamas Terminal en de joint venture in Estland positief worden afgerond, zal de wereldwijde capaciteit in de komende twee jaar naar ruim 28 miljoen cbm groeien.
---

Vopak heeft zich daarnaast begeven op de markt voor opslag van vloeibaar aardgas (LNG) voor invoer en doorzet naar een gebruiksregio. In december 2007 is de definitieve beslissing genomen om op de Maasvlakte bij Rotterdam een LNG-terminal te bouwen, samen met onze partner Gasunie en de eerste klanten Dong Energy, OMV/EconGas en Essent. Volgens plan zal de eerste fase van 9 miljard kubieke meter doorvoercapaciteit per jaar en 540.000 cbm opslagcapaciteit in de tweede helft van 2011 operationeel zijn.

Voor een overzicht van de gerealiseerde, onderhanden en geplande groeiprojecten wordt verwezen naar bijlage 1.

Toelichting bij het verkort geconsolideerde financieel bericht

Opbrengsten uit dienstverlening
Vopak realiseert in 2007 EUR 853,0 miljoen aan opbrengsten uit dienstverlening, een stijging van 10% ten opzichte van 2006 (EUR 778,1 miljoen), inclusief een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 16,1 miljoen.
P Alle divisies hebben positief bijgedragen aan de stijging van de opbrengsten uit dienstverlening. Deze toename is gerealiseerd door een combinatie van een verdere verhoging van de bezettingsgraad op de terminals, capaciteitsuitbreidingen op bestaande terminals, het ontwikkelen E van nieuwe terminals en verhoging van de omzet per kubieke meter opslagcapaciteit door een combinatie van tariefaanpassingen en verandering van de mix van producten. R
Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat stijgt met 35% tot EUR 292,2 miljoen (2006: EUR 216,6 miljoen). Hierin is, ten S opzichte van 2006, een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 5,0 miljoen opgenomen. Gecorrigeerd voor bijzondere posten, steeg het bedrijfsresultaat met 24% tot EUR 272,9 miljoen (2006: EUR 220,9 miljoen). De gerealiseerde verbetering van het resultaat is een gevolg van de strategische focus van alle divisies op groei van de opslagcapaciteit bij bestaande bedrijven, het ontwikkelen van nieuwe terminals, een grote focus op de wensen van onze klanten en het verbeteren van de operationele efficiency.

Als bijzondere posten zijn in 2007 opgenomen de boekwinsten van de verkopen van de participatie in VOTG Tanktainer GmbH, de tankautoreinigingsstations in Zweden, de terminal in Westwego in de VS, de terminal in Dordrecht, de activiteiten met betrekking tot afvalverwerking en spoorwagonreiniging in de VS en van een minderheidsbelang in Gate terminal. In verband met de in 2008 te effectueren verkoop van de terminal in Hemiksem (België) is een bijzondere waardevermindering toegepast en tevens is een bijzondere waardevermindering toegepast op de goodwill van APCS in Australië. De verplaatsing van de chemieterminal in Hamburg resulteert in een waardevermindering die volledig gecompenseerd wordt door de ontvangen subsidie. In totaal leveren deze bijzondere posten een positieve bijdrage van EUR 19,3 miljoen aan het bedrijfsresultaat (bijzondere posten 2006: EUR 4,3 miljoen negatief).

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen inclusief joint ventures en geassocieerde ondernemingen (EBITDA) en exclusief bijzondere posten neemt met 18% toe tot EUR 369,5 miljoen (2006: EUR 314,1 miljoen). Deze EBITDA-stijging brengt Vopak dichter bij de eerder voor 2011 nagestreefde bandbreedte van EUR 475-550 miljoen, zoals begin 2007 is afgegeven.

Nettofinancieringslasten
De nettofinancieringslasten bedroegen EUR 42,9 miljoen (2006: EUR 44,2 miljoen). De lichte daling is met name een gevolg van een minder negatief resultaat op derivaten. Ultimo 2007 waren de rentedragende leningen gestegen tot EUR 672,2 miljoen (2006: EUR 514,1 miljoen) door het afsluiten van nieuwe leningen. De netto rentedragende schuld was daarbij gestegen tot EUR 561,9 miljoen (2006: EUR 425,7 miljoen). Door optimalisatie van de financiering daalde het gemiddelde interestpercentage van de rentedragende leningen ultimo 2007 tot 6,3% (2006: 7,0%). De resterende gemiddelde looptijd per jaareinde was 6,3 jaar (2006: 4,0 jaar).

---

Belastingen
De belastinglasten over 2007 kwamen uit op EUR 51,2 miljoen (2006: EUR 25,5 miljoen). De stijging is een combinatie van een hoger bedrijfsresultaat en lagere eenmalige baten (in 2006 waren er eenmalige baten van EUR 10,4 miljoen als gevolg van de afwikkeling van belastingposities uit voorgaande jaren).
In 2007 bedroeg de belastingdruk 20,5% (2006 belastingdruk zonder bijzondere mutaties inzake voorgaande jaren: 20,8%). De belastingdruk daalde licht door een verlaging van belastingvoorzieningen ten gevolge van de daling van tarieven in enkele landen waar Vopak actief is.

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen is met 40% toegenomen tot EUR 181,1 miljoen (2006: EUR 129,4 miljoen).

Vaste activa
Gedurende 2007 is er in totaal EUR 445,7 miljoen geïnvesteerd, waarvan EUR 389,9 miljoen in materiële vaste activa en het overige deel in onder meer verwerving van dochterondernemingen. Van de materiële vaste activa was EUR 197,2 miljoen bestemd voor uitbreidingsinvesteringen op bestaande terminals. Voor nadere details van de goedgekeurde plannen verwijzen wij naar het P groeiperspectief in bijlage 1.

Eigen vermogen toe te rekenen aan houders van gewone aandelen E Het eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders verbeterde met EUR 138,7 miljoen. De verbetering werd vooral veroorzaakt door het nettoresultaat en de rechtstreekse mutaties in het R eigen vermogen. Verder is er een totaaldividend uitgekeerd van EUR 49,2 miljoen. Voor een nadere specificatie verwijzen wij naar bijlage 3e.

S Rentedragende leningen
Ter financiering van de groeistrategie van Vopak zijn in 2007 nieuwe leningen afgesloten en zijn de voorwaarden van de grootste bestaande lening aangepast.

Begin maart 2007 zijn de voorwaarden van het `US Private Placement'-financieringsprogramma verbeterd, met name de `Net Debt/EBITDA ratio'-voorwaarde is verruimd van een maximaal niveau van 2,75 naar 3,75. Dit geeft Vopak meer financiële ruimte om vreemd vermogen aan te trekken ter financiering van de uitbreidingsplannen.

In het tweede kwartaal van 2007 is er een nieuwe onderhandse lening geplaatst in de Amerikaanse `Private Placement market' voor USD 375 miljoen. Deze onderhandse lening is samengesteld uit verschillende tranches met looptijden van 8, 10, 12 en 15 jaar, allen met aflossing per einde van de looptijd. De tranche met een looptijd van 8 jaar (USD 75 miljoen) heeft een variabel rentepercentage, terwijl de andere drie tranches van elk USD 100 miljoen een vast rentepercentage hebben met een gemiddeld rentepercentage van ongeveer 6%.

Daarnaast is per 1 augustus 2007 met een syndicaat van twaalf internationale relatiebanken een doorlopende kredietfaciliteit in diverse valuta ter waarde van EUR 1 miljard afgesloten. Deze nieuwe `Revolving Credit Facility' (RCF) heeft een initiële looptijd van 5 jaar met twee verlengingsopties van ieder 1 jaar. Daarnaast is een optie tot verhoging van de faciliteit naar EUR 1,2 miljard inbegrepen. Deze nieuwe faciliteit vervangt een kredietfaciliteit van EUR 500 miljoen, die in juli 2005 was afgesloten. Per balansdatum staat de RCF volledig vrij ter beschikking.

Als gevolg van het investeringsprogramma bedraagt het totaal van de rentedragende leningen ultimo 2007 EUR 672,2 miljoen (31 december 2006: EUR 514,1 miljoen).

Dividendvoorstel
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 24 april 2008 zal een dividend worden voorgesteld van EUR 0,95 per gewoon aandeel, uit te keren in contanten, een stijging van 27% (2006: EUR 0,75). Dit komt overeen met 33% van de winst per gewoon aandeel (2006: 36%). Gecorrigeerd voor bijzondere posten, komt de uitkering overeen met 36% van de winst per gewoon aandeel.


---

Gebeurtenissen na balansdatum

Aandelen inkoopprogramma
Vopak heeft in februari 2008 85.000 aandelen ingekocht ter afdekking van de toe te kennen aandelen aan de Raad van Bestuur en het `senior management' onder het langetermijnbonusprogramma. De aandelen zullen worden toegekend indien aan specifieke financiële prestatiecriteria wordt voldaan.

Vopak Terminal Bahamas
Vopak heeft met First Reserve Corporation een akkoord op hoofdlijnen bereikt om een strategische joint venture te vormen voor de Borco olieterminal, op het Grand Bahama-eiland (Bahamas). Vopak en First Reserve zijn overeengekomen dat de terminal door Vopak zal worden beheerd volgens Vopak's operationele standaarden en richtlijnen. Tevens zal Vopak een belang van 20% in de terminal verwerven. De terminal zal als een integraal onderdeel van het wereldwijde Vopak- netwerk worden beheerd en zal de naam Vopak Terminal Bahamas dragen. De olieterminal in Freeport is het grootste olieopslagbedrijf in het Caribische gebied. Het beschikt over 73 olietanks van verschillende grootte met een totale opslagcapaciteit van 3 miljoen kubieke meter, die tot 5 miljoen kubieke meter kan worden uitgebreid. In lijn met het tijdschema van de overdracht van de terminal aan First Reserve, waarschijnlijk in het P tweede kwartaal van 2008, zullen Vopak en First Reserve een aandelenaankoopovereenkomst en een managementcontract sluiten, een en ander onder voorbehoud van een goede afronding van de `due diligence'-procedure.
E
Interstream Barging
Vopak heeft een principeovereenkomst gesloten met Interstream Barging en Van der Sluijs Groep R over de volledige inbreng van dochterbedrijf Vopak Barging Europe in Interstream Barging, een bestaande joint venture van Vopak en Van der Sluijs Groep. Tegelijkertijd is overeengekomen dat S Van der Sluijs Tankrederij, een dochterbedrijf van de Van der Sluijs Groep, eveneens zal worden ingebracht in Interstream Barging.
Alle activiteiten zullen daarna worden voortgezet onder de naam Interstream Barging. Hiermee verbreedt Interstream Barging, dat gevestigd is in Dordrecht en Düsseldorf (Duitsland), haar bestaande werkterrein van minerale oliebevrachting met het vervoer van chemische producten.

Het samengaan van Interstream Barging met Vopak Barging Europe vindt plaats in de vorm van een volledige overname van de aandelen Vopak Barging Europe door Interstream Barging en heeft geen gevolgen voor het personeel van beide organisaties. Interstream Barging zal na de integratie van de bedrijven beschikken over een vloot van 95 binnenvaartschepen en vormt daarmee een van de grootste tankvaartbevrachters van Noordwest-Europa. Deze schaalvergroting stelt Interstream Barging in staat haar positie verder te versterken en klanten meer flexibiliteit te bieden, wat zal resulteren in een grotere transportzekerheid.

Naar verwachting wordt de definitieve overeenkomst rond de zomer getekend, onder voorbehoud van goedkeuring door de betreffende personeelsvertegenwoordigingen en de Duitse en Nederlandse mededingingsautoriteiten.


---

Jaarverslag en jaarrekening
Op 14 maart 2008 zullen het door de Raad van Bestuur opgemaakte jaarverslag en de jaarrekening, zoals deze ter vaststelling zullen worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 24 april 2008, worden gepubliceerd op de website van Vopak (www.vopak.com). Begin april zal het verslag in gedrukte vorm voor verspreiding gereed zijn.

Dit persbericht is gebaseerd op de opgemaakte jaarrekening. Openbaarmaking van de jaarrekening vindt krachtens wettelijk voorschrift plaats na vaststelling door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De accountant heeft bij de opgemaakte jaarrekening een goedkeurende verklaring afgegeven.

`Toekomstgerichte uitspraken'
Dit document bevat uitspraken waarin een vooruitblik wordt gegeven. Deze uitspraken zijn gebaseerd op thans beschikbare plannen en projecties. Gezien de dynamiek van de markten en de omgeving waarin wij onze logistieke diensten in 30 landen aanbieden, kunnen wij de juistheid en volledigheid van dergelijke verklaringen niet garanderen. Eventuele onvoorziene omstandigheden betreffen onder meer bijzondere baten en lasten, onverwachte economische, politieke en valutaontwikkelingen en mogelijke veranderingen in IFRS-verslaggevingsregels.
P De verklaringen waarin een vooruitblik wordt gegeven, moeten altijd worden beoordeeld in het kader van gebeurtenissen, risico's en onzekerheden in de markten en omgeving waarin Vopak opereert. Mogelijk kunnen deze factoren ertoe leiden dat de uiteindelijk behaalde resultaten E materieel afwijken.
R
S


---

Kerncijfers

2007 2006 %

Resultaten (in miljoenen EUR)
Opbrengsten uit dienstverlening 853,0 778,1 10 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) * 388,8 309,8 26 Bedrijfsresultaat (EBIT) * 292,2 216,6 35 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders * 182,9 131,9 39 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen * 181,1 129,4 40 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 263,2 225,3 17

Investeringen (in miljoenen EUR)
Totaal investeringen 445,7 267,6 67 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 2.251,7 2.145,5 5 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 1.162,7 1.117,5 4

Vermogen en financiering (in miljoenen EUR)
Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders 809,7 671,0 21 P Rentedragende leningen 672,2 514,1 31 Netto rentedragende schuld 561,9 425,7 32

E Verhoudingscijfers
Return On Capital Employed (ROCE) incl. bijzondere posten 25,1% 19,4% Return On Capital Employed (ROCE) excl. bijzondere posten 23,7% 19,9% R Nettofinancieringspositie : EBITDA 1,71 1,61 Interestdekkingsgetal (EBITDA : nettofinancieringslasten) 8,5 7,1

S Kerncijfers per gewoon aandeel (in EUR)
Winst per gewoon aandeel 2,90 2,08 39 Winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten 2,62 1,96 34 Verwaterde winst per gewoon aandeel 2,90 2,07 40 Verwaterde winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten 2,62 1,96 34

Bedrijfsgegevens
Aantal medewerkers op einde van de periode 3.564 3.442 Bezettingsgraad 96% 94%

Valutakoersen (in EUR)
Gemiddelde US Dollar 1,37 1,26 US Dollar op het einde van de periode 1,46 1,32 Gemiddelde Singapore Dollar 2,06 1,99 Singapore Dollar op het einde van de periode 2,10 2,02

Aantal uitstaande gewone aandelen
Gewogen gemiddelde 62.367.231 62.310.327 Gewogen gemiddelde, verwaterd 62.403.855 62.383.558 Totaal inclusief ingekochte eigen gewone aandelen 62.450.656 62.450.656 Totaal ingekochte eigen gewone aandelen 60.000 120.000 Aantal uitstaande financieringspreferente aandelen 19.451.000 19.451.000


* inclusief bijzondere posten


---

Belangrijke data
22 april 2008 Publicatie resultaten eerste kwartaal 2008 middels een trading update 24 april 2008 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 28 april 2008 Aandelenkoers ex-dividend 30 april 2008 Registratiedatum dividend (`Record Date') 2 mei 2008 Betaalbaarstelling dividend 28 augustus 2008 Publicatie resultaten eerste halfjaar 2008 7 november 2008 Publicatie resultaten derde kwartaal 2008 middels een trading update

Profiel
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminaloperator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 74 terminals met een opslagcapaciteit van 21,8 miljoen cbm in 30 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die haar weg naar een groot aantal industrieën vindt.

P
Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
E Corporate Communication & Investor Relations Rolf Brouwer

R Telefoon : 010 ­ 400 27 77
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com
S

De analistenpresentatie zal via een on-demand videoweergave op 7 maart 2008 vanaf 11.00 uur op de website (www.vopak.com) worden weergegeven.

Persfoto's van de Raad van Bestuur van Vopak, nieuwe terminals en activiteiten zijn als downloads beschikbaar op http://www.vopak.nl/press/142_460.php.

Bijlagen:


1. Groeiperspectief

2. Toelichting op de resultaten per divisie
3. Verkort geconsolideerd financieel bericht a. Geconsolideerde winst- en verliesrekening b. Specificatie opbrengsten uit dienstverlening en bedrijfsresultaat c. Verkorte geconsolideerde balans
d. Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht e. Geconsolideerd overzicht van het totaalresultaat
4. Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van de joint ventures in tankopslag


---

Bijlage 1: Groeiperspectief* Gerealiseerd in 2007 Goedgekeurde plannen en in aanbouw Ontwikkelingen/studies Optimalisatie huidige capaciteit

· Ombouw tanks in Malmö (Zweden) · Verplaatsing van de Vopak DUPEG
· Verkoop Westwego Terminal (VS), Terminal naar de nabijgelegen Vopak 123.400 cbm, en de Standic terminal in Terminal Hamburg Dordrecht (Nederland), 124.400 cbm · Overdracht van de terminal in
· Kleinere optimalisaties en buiten- Hemiksem in 2008 gebruikstellingen, -20.300 cbm

Uitbreiding op bestaande terminals

· Rotterdam: 240.000 cbm voor stookolie · Rotterdam (Nederland): extra capaciteit · Diverse onderzoekingen en
· Banyan (Singapore): 60.000 cbm van 200.000 cbm en een steiger voor studies
· Sydney (Australië): Site B terminal, olieproducten, eerste kwartaal 2008 75.000 cbm voor olieproducten · Fujairah (VAE): toevoegen 380.000 cbm
· Lanshan (China): 30.000 cbm voor voor olieproducten, begin 2008 olieproducten · Sebarok (Singapore): 216.000 cbm voor
· Ulsan (Korea): 10.000 cbm voor olieproducten, in 2008 P chemische producten · Banyan (Singapore): fase 3 oplevering in
· Kleinere projecten, waaronder 2008 met een totaal van 320.000 cbm E Vlaardingen (Nederland) en Altamira · Uitbreiding van de terminal in 2008 in (Mexico): in totaal 10.900 cbm Zhangjiagang (China) met 85.000 cbm
· ACS-Antwerpen (België): 11.270 cbm · Lokale projecten in 2008, vooral R · Darwin (Australië): 10.870 cbm chemische producten, in onder meer
· SABtank Al Jubail (VAE): 102.060 cbm Chili, China, Korea, Mexico, Nederland, S · Expansie in Thailand van 55.600 cbm Singapore, Thailand, Venezuela,
· De Botlek terminal in Rotterdam is Vietnam, VK, VS, in totaal 245.000 cbm uitgebreid met 31.600 cbm · Uitbreidingen in 2009 in Australië, België,
· In Savannah (VS) is 11.100 cbm Brazilië, Nederland, Pakistan, Singapore, toegevoegd Spanje en Zweden, in totaal 860.000 cbm

Overname, fusies en joint ventures

· Resterende belangen van de terminals in · Aankoop van een terminal Estland en in Vietnam zijn verworven in Suape (Brazilië)
· Joint venture met EOS terminals in Estland
· Joint venture Vopak Terminal Bahamas (20%) Nieuwe terminals op nieuwe locaties

· Zhangjiagang (China): 124.600 cbm · Antwerpen (België): chemieterminal op · Amsterdam (Nederland): voor chemische producten Linkeroever, 100.000 cbm in 2008 Milieueffectrapportage
· Jakarta (Indonesië): olieterminal van ingediend 250.000 cbm in 2009 · Diverse studies

Ontwikkelen van concepten voor nieuwe producten
· Botlek-Noord Terminal (Nederland): · Teesside (VK): uitbreiding 40.000 cbm, · Onderzoek naar uitbreiding ombouw voor biodiesel co-siting onder andere biobrandstoffen in 2008 Gate terminal tot 16 bcma
· Banyan (Singapore): biodiesel, · Gate terminal LNG-project in Rotterdam en LNG-terminal in de 105.000 cbm (Nederland), oplevering in 2H 2011 van Eemshaven (Nederland)
9 bcma* * doorvoercapaciteit en 540.000 · Onderzoek LNG-terminal in cbm opslagcapaciteit Rostock (Duitsland) In totaal is 878.000 cbm nieuwe Deze projecten resulteren in een Vopak Terminal Bahamas capaciteit in gebruik genomen, en capaciteitstoename in de komende jaren heeft een opslagcapaciteit van 268.100 cbm afgestoten van rond 2,7 miljoen cbm en een LNG- 3 miljoen cbm terminal van 0,5 miljoen cbm, daarnaast wordt er 103.000 cbm verkocht
* Deze lijst geeft een indicatie van de inspanning om het netwerk uit te breiden en is niet limitatief
** bcma= miljard kubieke meter per jaar

---

Bijlage 2: Toelichting op de resultaten per divisie

Chemie Europa, Midden-Oosten en Afrika (CEMEA) ­ "Betere prestaties met bestaande faciliteiten"
In miljoenen EUR 2007 2006

Opbrengsten uit dienstverlening 324,2 296,6 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 128,8 95,6 Bedrijfsresultaat (EBIT) 93,6 60,7 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 703,5 698,1 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 349,9 363,8 Return On Capital Employed (ROCE) 26,8% 16,7% Bezettingsgraad 96% 94%

De opbrengsten uit dienstverlening nemen met 9% toe tot EUR 324,2 miljoen, als gevolg van een betere bezettingsgraad, verandering in de portfolio van producten en tariefsaanpassingen. De extra vraag naar opslag van oleochemicaliën en bio-ethanol en een goede beheersing van de kosten dragen bij aan de verbetering van het bedrijfsresultaat tot EUR 93,6 miljoen. In 2007 is er in België en in Nederland nieuwe opslagcapaciteit in gebruik genomen, in totaal 46.000 cbm. Ter verdere rationalisatie van het netwerk van P
terminals in Europa zijn de terminals in Dordrecht en Hemiksem (België) verkocht, de laatste met overdracht in 2008; dit leidt tot een bijzondere bate van EUR 4,3 miljoen. E

R Olie Europa, Midden-Oosten en Afrika (OEMEA) ­ "Slagvaardig inspelen op toenemende marktvraag"
In miljoenen EUR 2007 2006 S
Opbrengsten uit dienstverlening 193,4 165,1 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 96,4 77,3 Bedrijfsresultaat (EBIT) 81,0 62,7 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 470,1 426,2 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 159,5 148,5 Return On Capital Employed (ROCE) 50,8% 42,2% Bezettingsgraad 97% 94%

Een combinatie van een verder stijgende bezettingsgraad en aanpassing van de tarieven leidt tot een stijging van de opbrengsten uit dienstverlening met 17% tot EUR 193,4 miljoen. In combinatie met een bijzondere post inzake de opbrengst van de verkoop van de tankautoreinigingsstations in Zweden (EUR 1,3 miljoen positief) zorgden deze factoren voor een verdere toename van het bedrijfsresultaat met 29% naar EUR 81,0 miljoen. Op de Europoort olieterminal in Rotterdam heeft de eerste oplevering van een groot uitbreidingsprogramma plaatsgevonden met 240.000 cbm nieuwe capaciteit voor stookolie. In 2007 is het volledig belang verworven van de joint venture in Estland en zijn besprekingen gestart met EOS terminals om een nieuwe joint venture te vormen.
10

Azië ­ "Handhaven van de groei met blijvend goede resultaten" In miljoenen EUR 2007 2006

Opbrengsten uit dienstverlening 136,8 121,4 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 103,6 96,5 Bedrijfsresultaat (EBIT) 78,8 74,9 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 658,7 581,7 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 439,7 372,3 Return On Capital Employed (ROCE) 17,9% 20,1% Bezettingsgraad 97% 98%

De opbrengsten uit dienstverlening nemen toe met 13% tot EUR 136,8 miljoen, ondanks een valutaomrekeningseffect van EUR 2,6 miljoen negatief. De belangrijkste oorzaak is de capaciteitsuitbreiding op nieuwe en bestaande terminals, waaronder de terminals in Australië, China, Korea, Singapore en Thailand. In juni van 2007 is de nieuwe terminal in Zhangjiagang (China) in gebruik genomen. In totaal levert dit een uitbreiding van de opslagcapaciteit op van 470.000 cbm. P Dit resulteert in een verbetering van het bedrijfsresultaat met 5% tot EUR 78,8 miljoen, inclusief stijgende kosten in verband met de nieuwe terminals in Banyan (Singapore) en Zhangjiagang (China) en een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 2,0 miljoen. E
Noord-Amerika ­ "Focus op resultaatverbetering werpt vruchten af" In miljoenen EUR
R 2007 2006

Opbrengsten uit dienstverlening 130,4 128,2 S Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 48,5 37,2 Bedrijfsresultaat (EBIT) 37,0 24,4 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 294,8 321,4 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 140,9 159,7 Return On Capital Employed (ROCE) 26,3% 15,3% Bezettingsgraad 96% 96%

De opbrengsten uit dienstverlening stijgen, ondanks een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 10,0 miljoen, tot EUR 130,4 miljoen. Aangepaste tarieven in combinatie met meer opslag van producten, gerelateerd aan biobrandstoffen, compenseren de vermindering van opbrengsten als gevolg van de sluiting van de spoorwagonreinigingsinstallatie en de afvalwaterverwerking voor derden op de Deer Park terminal in Houston (VS). In Savannah (VS) is aan het eind van het jaar de opslagcapaciteit verhoogd met 11.100 cbm. Het bedrijfsresultaat stijgt met 52% tot EUR 37,0 miljoen, inclusief een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 2,0 miljoen en een bijzondere bate van EUR 5,9 miljoen. Deze bijzondere bate is het gevolg van de verkoop van de terminal in Westwego (VS) en de verkoop op jaareinde van de activiteiten met betrekking tot afvalverwerking in South Carolina en spoorwagonreiniging in Texas en Georgia in de VS.

Latijns-Amerika ­ "Continuering van stabiele prestatie" In miljoenen EUR 2007 2006

Opbrengsten uit dienstverlening 63,7 61,8 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 27,7 26,5 Bedrijfsresultaat (EBIT) 21,1 19,9 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 121,9 116,2 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 81,9 82,0 Return On Capital Employed (ROCE) 25,7% 24,2% Bezettingsgraad 86% 86%

De opbrengsten uit dienstverlening stijgen licht tot EUR 63,7 miljoen, ondanks een gelijkblijvende bezettingsgraad en negatief valutaomrekeningseffect van EUR 2,1 miljoen. Het bedrijfsresultaat stijgt licht tot EUR 21,1 miljoen, inclusief een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 0,6 miljoen. In Altamira (Mexico) kon op jaareinde de eerste tank van een groter uitbreidingsproject in gebruik worden genomen.

---

Bijlage 3: Verkort geconsolideerd financieel bericht Bijlage 3a: Geconsolideerde winst- en verliesrekening

In miljoenen EUR 2007 2006

Opbrengsten uit dienstverlening 853,0 778,1 Overige bedrijfsopbrengsten 30,5 3,3

Totaal bedrijfsopbrengsten 883,5 781,4

Personeelskosten 245,0 239,9 Afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen 107,3 93,3 Overige bedrijfskosten 277,4 267,6

Totaal bedrijfslasten 629,7 600,8

Exploitatieresultaat 253,8 180,6 P
Resultaat joint ventures en geassocieerde

ondernemingen volgens de equity-methode 38,4 36,0 E
Bedrijfsresultaat (EBIT) 292,2 216,6

R Interest- en dividendopbrengsten 7,0 6,8 Financieringslasten - 49,9 - 51,0 S
Nettofinancieringslasten - 42,9 - 44,2

Resultaat voor belastingen 249,3 172,4

Belastingen - 51,2 - 25,5

Nettoresultaat 198,1 146,9

Toe te rekenen aan: Houders van gewone aandelen 181,1 129,4 Houders van financieringspreferente aandelen 1,8 2,5 Aandeel van derden 15,2 15,0

Nettoresultaat 198,1 146,9

Winst per gewoon aandeel 2,90 2,08

Verwaterde winst per gewoon aandeel 2,90 2,07


12

Bijlage 3b: Specificatie opbrengsten uit dienstverlening en bedrijfsresultaat

Opbrengsten uit dienstverlening

In miljoenen EUR 2007 2006 %

Chemie Europa, Midden-Oosten en Afrika 324,2 296,6 9

Olie Europa, Midden-Oosten en Afrika 193,4 165,1 17

Azië 136,8 121,4 13

Noord-Amerika 130,4 128,2 2

Latijns-Amerika 63,7 61,8 3

Niet toegerekend 4,5 4,0 13

Opbrengsten uit dienstverlening uit kernactiviteiten 853,0 777,1 10 P
Niet-kernactiviteiten - 1,0 E
Opbrengsten uit dienstverlening 853,0 778,1 10

R
Bedrijfsresultaat
S
In miljoenen EUR 2007 2006 %

Chemie Europa, Midden-Oosten en Afrika 89,3 60,7 47

Olie Europa, Midden-Oosten en Afrika 79,7 62,7 27

Azië 78,8 74,9 5

Noord-Amerika 31,1 25,5 22

Latijns-Amerika 21,1 19,9 6

Niet toegerekend - 26,5 - 23,4 13

Bedrijfsresultaat uit kernactiviteiten exclusief bijzondere posten 273,5 220,3 24

Niet-kernactiviteiten - 0,6 0,6

Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 272,9 220,9 24

Bijzondere posten:
- Chemie Europa, Midden-Oosten en Afrika 4,3 -
- Olie Europa, Midden-Oosten en Afrika 1,3 -
- Noord-Amerika 5,9 - 1,1
- Niet toegerekend 2,7 - 3,2
- Niet-kernactiviteiten 5,1 -

Bijzondere posten 19,3 - 4,3

Bedrijfsresultaat (EBIT) 292,2 216,6 35


13

Bijlage 3c: Verkorte geconsolideerde balans

In miljoenen EUR 31/12/07 31/12/06 Activa Immateriële vaste activa 62,6 40,7 Materiële vaste activa 1.385,0 1.090,7 Financiële vaste activa 220,7 223,1 Latente belastingen 16,3 21,0 Derivaten 3,0 2,7 Pensioenen en soortgelijke regelingen 75,4 66,3 Overige vaste activa 17,6 17,0 Totaal vaste activa 1.780,6 1.461,5 Debiteuren en overige vorderingen 189,1 184,9 Verstrekte leningen 0,5 21,1 Vooruitbetalingen 17,6 20,3 Derivaten 3,7 3,2 Liquide middelen 136,4 117,9 P Activa aangehouden voor verkoop 5,1 11,4 Pensioenen en soortgelijke regelingen 0,1 0,3 E Totaal vlottende activa 352,5 359,1

R Totaal activa 2.133,1 1.820,6

S
Eigen vermogen Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders 809,7 671,0 Aandeel van derden in eigen vermogen 70,2 64,2 Totaal eigen vermogen 879,9 735,2 Verplichtingen Rentedragende leningen 624,6 472,6 Derivaten 26,5 36,3 Voorzieningen 195,1 190,2 Totaal langlopende verplichtingen 846,2 699,1 Schulden aan kredietinstellingen 26,1 29,5 Rentedragende leningen 47,6 41,5 Derivaten 22,0 44,2 Crediteuren en overige schulden 259,4 227,0 Verschuldigde belastingen 39,0 28,0 Pensioenen en soortgelijke regelingen 3,3 3,7 Overige voorzieningen 9,6 12,0 Verplichtingen met betrekking tot activa aangehouden voor verkoop - 0,4 Totaal kortlopende verplichtingen 407,0 386,3 Totaal verplichtingen 1.253,2 1.085,4 Totaal eigen vermogen en verplichtingen 2.133,1 1.820,6


14

Bijlage 3d: Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht

In miljoenen EUR 2007 2006

Kasstroom uit operationele activiteiten (bruto) 334,5 285,7 Ontvangen interest 9,9 5,1 Ontvangen dividend 0,4 0,4 Betaalde financieringslasten - 45,0 - 38,5 Betaalde winstbelasting - 36,6 - 27,4 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 263,2 225,3

Immateriële vaste activa - 4,6 - 4,4 Materiële vaste activa - 389,9 - 228,3 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 6,2 - 11,3 Verstrekte leningen - 7,4 - 16,9 Verwerving dochterondernemingen incl. goodwill - 35,5 - 5,9 Overige vaste activa - 2,1 - 0,8 Totaal investeringen - 445,7 - 267,6 P Immateriële vaste activa 0,1 0,6 E Materiële vaste activa 0,7 2,7 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen 4,8 0,2 Verstrekte leningen 29,6 31,6 R Dochterondernemingen 34,2 - Activa ter verkoop 7,3 - S Totaal desinvesteringen 76,7 35,1 Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 369,0 - 232,5

Uitgekeerd deel agioreserve financieringspreferente aandelen - 13,0 - 13,0 Aflossing langlopende rentedragende leningen - 113,9 - 2,5 Opname langlopende rentedragende leningen 346,2 44,8 Uitgekeerd dividend in contanten - 46,7 - 37,5 Uitgekeerd preferent dividend - 2,5 - 3,0 Uitoefening optierechten 0,8 0,5 Mutaties kortlopende financiering - 39,6 - 46,9 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 131,3 - 57,6 Netto kasstroom 25,5 - 64,8 Koers- en omrekeningsverschillen - 2,8 - 2,6 Mutatie liquide middelen in verband met (de)consolidatie - 0,8 0,1 Mutatie in liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) 21,9 - 67,3

Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 1 januari 88,4 155,7 Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 31 december 110,3 88,4


15

Bijlage 3e: Geconsolideerd overzicht van het totaalresultaat

In miljoenen EUR 2007 2006

Koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten - 5,9 - 18,8 Aanwending koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten 1,1 - 0,5 Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges 1,2 0,6 Aanwending effectief deel cashflow hedges naar resultatenrekening 5,4 4,6 Herwaardering activa 12,8 - Totaal van de rechtstreeks geboekte winsten en verliezen in het eigen vermogen 14,6 - 14,1 Nettoresultaat 198,1 146,9 P Totaalresultaat 212,7 132,8 E Toe te rekenen aan: R Houders van gewone aandelen 198,4 117,6 Houders van financieringspreferente aandelen 1,8 2,5 Totaal toe te rekenen aan aandeelhouders S 200,2 120,1 Aandeel van derden 12,5 12,7 Totaalresultaat 212,7 132,8


16

Bijlage 4: Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van de joint ventures in tankopslag

In miljoenen EUR 2007 2006

Winst- en verliesrekening Opbrengsten uit dienstverlening 956,1 882,9 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 420,8 341,4 Bedrijfsresultaat (EBIT) 305,8 230,4 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders 182,9 131,9 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 181,1 129,4

Balans Totaal vaste activa 1.879,7 1.556,3 Totaal vlottende activa 387,9 399,7

Totaal activa 2.267,6 1.956,0

P
Totaal langlopende verplichtingen 932,5 786,2 E Totaal kortlopende verplichtingen 455,2 434,6

Totaal verplichtingen 1.387,7 1.220,8 R

S Totaal eigen vermogen 879,9 735,2

Financiële ratio's Interestdekkingsgetal 8,5 7,1 Nettofinancieringspositie : EBITDA 1,75 1,66


---- --